Ne-a plăcut:
- Curățenia
- Amenajarea
- Personalul
- Peștele
Nu ne-a plăcut:
- Antifonarea
- Unele feluri au fost semipreparate
- Unii dintre ceilalți oaspeți 🙂
- Nu prea multe de făcut în Jurilovca
Ratingul nostru:
Update 2024: Am revenit în Deltă, în special ca să facem o plimbare la Pădurea Letea. Evident, am stat tot aici :). Dacă inițial acordaserăm un rating de 5/5, l-am scăzut la 4/5, pentru că în ultima seara la pensiune a fost organizată o cununie.
Da, cu multi oaspeți. Da, cu muzică dată tare. Cumva opusul ideii de briză a mării. Totul s-a încheiat undeva in jur de 23.00, dar am fi preferat să fim anunțați din timp și să decidem noi dacă rămânem sau nu.
Impresiile noastre
Santina
Ne doream demult să mergem în Deltă, doar că au fost câteva lucruri care ne-au tot făcut să amânăm (nu neapărat în ordinea asta): țânțarii, păreri nu prea bune despre cazări și faptul că în multe zone ești legat doar de transfer cu barca. Între timp am aflat că există rezolvare pentru toate cele de mai sus.
Așa am ajuns în Delta continentală, la Jurilovca, unde ajungi cu mașina și de unde te poți plimba pe unde vrei.
Jurilovca e un sat întemeiat de rușii lipoveni la final de secol XIX, așezat pe malul lacului Golovița, la vreo 50 km de Tulcea și la doar 20 de minute de mers cu barca până la plaja de la Gura Portiței.
În Jurilovca am stat la pensiunea Briza Mării, deschisă relativ recent, de vreo trei ani doar, care a fost foarte pe gustul meu. Păstrează aspectul caselor din zonă, alb cu albastru, acoperite cu stuf și cu flori la fereastră (balcon în cazul nostru) dar interiorul și toate facilitățile sunt moderne, ceea ce o face mai apropiată de un hotel decât de o pensiune. Fix ce caut eu la un loc de cazare.
Și să nu mai spun că într-o săptămână aici m-au bâzâit/ciupit mai puțini țânțari decât într-o zi întreagă în București. Desigur că că am plecat pregătiți cu tot soiul de spray-uri și dispozitive, însă cei de la pensiune stropesc frecvent. Și se pare că și eficient.
Pensiunea are două corpuri de clădire, iar camerele sunt fie cu balcon, fie cu terasă (adică spațiu comun) și cred că au și fără balcon. Asta ca să știi la ce să te aștepți dacă vei dori să te cazezi aici.
Camera noastră a fost la parter, cu vedere spre piscină; spațioasă, cu mobilier nou, ales cu gust, totul e de o curățenie impecabilă. Piscina nu e foarte mare, dar suficientă să te răcorești sau să faci puțină mișcare. Impecabil de curată.
Dar dacă ar fi să spun totuși și ce nu mi-a plăcut: faptul că în baie, la duș, nu există un spațiu în care să-ți pui gelul sau șamponul (ușor inconfortabil, dar nu de netrecut cu vederea) și faptul că pereții sunt o idee cam subțiri (norocul nostru că nu am avut vecini decât vreo două zile).
Micul dejun e deja prestabilit, însă poți alege din patru variante diferite, pentru toate gusturile: și dacă vrei ceva mezeluri, și dacă vrei doar ouă și ceva brânzeturi sau dacă preferi unul pescăresc. În plus, primeam în fiecare dimineață ceva dulce, diferit de fiecare dată și proaspăt gătit: gogoși, brioșe, gofre. Delicios.
Pe lângă mic dejun, în pachetul de cazare e inclusă și cina. Și desigur că se gătește pește proaspăt, de fapt ce prind pescarii în ziua respectivă. Am mâncat crap, scrumbie, șalău, caras. Totul foarte bun și proaspăt gătit. Plus desert, gătit chiar acolo, diferit de la o zi la alta. Acum, dacă vrei să mai variezi și să schimbi peștele cu o friptură, de exemplu, e suficient să anunți și ți se va pregăti altceva. Dar e păcat, dacă tot ești în Deltă.
Ownerii pensiunii sunt foarte amabili și prietenoși, îți povestesc despre zonă, vin cu recomandări despre ce poți face, pe unde te poți plimba și ce poți vedea; îți găsesc barcă și barcagiu pentru plimbările pe care vrei să le faci.
E de departe un loc în care mi-a plăcut, îl recomand fără nicio ezitare și în care mă gândesc să revin.
Radu
Nu poți vorbi prea mult despre destinații de plimbare, înainte să apară subiectul Deltei Dunării. Dar nu suntem nici pescari, nici vânători, plus că unii dintre noi suferă și de puțintel rău de mare. Totuși, probabil motivul care ne-a făcut până acum să alegem litoralul sau, ei bine, orice altceva în defavoarea Deltei a fost imaginea noastră despre opțiunile de cazare de acolo.
Dar după ce am fost asigurați că nu toate locațiile sunt așa rudimentare cum credem noi și că la Briza Mării o să găsim tot confortul cu care ne-am obișnuit (kudos, Corina! :)) ne-am decis să riscăm. Și pot recunoaște, acum, că a meritat riscul.
La plusuri, pensiunea e formată din două clădiri separate, construite într-un stil tradițional reinterpretat; toate materialele și echipamentele sunt de calitate, iar designul interior, modern și eficient, păstrează și el amprenta rustică specifică locului. Evident, totul în jur e alb sau în nuanțe de albastru pescăresc (?) și impecabil de curat. Toate spațiile sunt ample – de la cameră la holul în care poți sta (probabil dacă nu e vremea bună), de la zona de șezlonguri de la piscină la zona de mese (și de boardgames :))
Pentru că opțiunile de mâncat în localitate sunt limitate, Briza Mării oferă demipensiune; am descoperit că micul dejun pescăresc nu e genul meu, dar în rest mi-a plăcut tot ce am mâncat aici – inclusiv pește la fiecare masă de seară, proaspăt și foarte bine gătit.
Inițial, fiind obișnuit cu experiența de hotel, mi s-a părut că patronii sunt cam vorbăreți și prea sociabili. Dar mi-am dat seama că de fapt doar se asigură că e totul OK și nu ai nevoie de nimic, apoi te lasă în pace, deci pun asta cu plus. De fapt două plusuri, pentru că domnul Paul s-a dovedit un adevarat concierge, cu idei și sfaturi foarte, foarte bune și cu ajutor pentru găsit fix barcagiii de care ai nevoie 🙂
Altă chestie care mi-a plăcut au fost bicicletele pe care poți să le închiriezi. Și, vorbind de vehicule, e de apreciat și parcarea proprie, deși realist asta nu e deloc o problemă în Jurilovca.
La minusuri, majoritatea problemelor derivă de la prezența altor oaspeți, respectiv ghinionul de a avea vecini gălăgioși. Tâmplăria de termopan izolează surprinzător de bine, dar ușile de intrare sunt din lemn subțire iar pereții, deși nu foarte firavi, nu fac totuși față unor turiști hotărâți să se simtă bine cu orice preț.
Tot în aceeași idee, faptul că stăm, ne bronzăm, mâncăm toți acolo le creează, cumva, unora impresia că venim toți de la aceeași stână; ca urmare se simt prea în largul lor.
PSA: Dacă ești într-un loc public – o piscină, de exemplu – iar tu și copiii tăi sunteți singurii care fac tămbălău, în timp ce alte ~10 persoane discută discret între ele, există o problemă iar problema ești tu.
Clar, ține de norocul lor și ghinionul nostru; tot ce pot să recomand este un sejur efectuat, măcar, în afara perioadei de vacanțe și concedii. Iar dacă aveți copii aia e, măcar să nu deveniți voi problema altora 🙂
Și, în sfârșit, Jurilovca funcționează foarte bine ca o bază din care să pleci în diverse excursii; odată revenit la cazare, însă, nu prea ai mare lucru de făcut în sat, în afară de o plimbare până la port și înapoi.
În concluzie, clar vom reveni aici. Vom încerca să minimizăm șansele de a întâlni alți turiști, dar de venit venim – până la urmă asta e o loterie la care joci mereu, indiferent unde mergi.
Ponturi
În măsura în care este posibil, ca la orice altă pensiune, încearcă să vii în timpul săptămânii 🙂
Pentru lucruri de făcut pe-aici, iată câteva sugestii: Plimbare pe canale, în Delta Dunării; Gura Portiței; Capul Doloșman; Ce poți face într-o zi în Tulcea.
Website
Acest review este independent și nu este susținut în niciun fel de către hotel sau de către vreo altă entitate.