Capul Doloșman

Capul Doloșman

De ce să mergi:

  • Natură
  • Inedit
  • Sport

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

Nu degeaba se spune că Delta este un loc aparte. O vacanță petrecută aici îți dă ocazia, nu doar să descoperi natura şi lumea ei, dar și să faci multe alte lucruri, după chef. Poți să stai o zi întreagă la plajă, poate la Gura Portiței unde am fost noi, să faci o plimbare până la Tulcea să vezi un muzeu sau să vizitezi o cetate antică pe bicicletă.

Deși îmi place să fac mișcare, nu sunt o fire foarte sportivă. Dar din când în când vara, în special de dragul lui Radu 🥰, mă urc pe bicicletă pentru câte o tură prin parc. Doar că de data asta am dat o tură dus-întors din Jurilovca la Capul Doloșman, o faleză stâncoasă, singura de pe litoralul românesc de altfel.

Așa că ne-am pornit noi pe biciclete într-o zi însorită de toamnă, mai degrabă spre ora prânzului decât dimineață, cu ceva temeri de partea mea. Mai ales că nu mă mai urcasem pe bicicletă de vreun an. Dar am reușit și am pedalat ceva mai mult de 10 km dus-întors. Pe o bicicletă (cam troncănită) împrumutată de la pensiunea unde am fost cazați și cu un vânt total împotriva mea; m-a bătut din față și la dus și la întors. Am pedalat cu greu, dar am înfrânt. 🥳

Drumul se poate face și cu mașina desigur, pentru că, în mare parte, e o șosea asfaltată.

O să descoperi aici și rămășițele oraşului antic Argamum (după numele latin) sau Orgamè (după cel grecesc). Se pare că e cea mai veche așezare antică de pe teritoriul românesc, însă mare parte din zidurile cetății sunt încă îngropate sub pământ. Legenda spune că aici s-au oprit și Argonauții în drumul spre casă, după ce au găsit lâna de aur. Și deși s-au încercat ceva săpături la un moment dat, situl arheologic pare abandonat acum, complet nepus în valoare. Sunt câteva panouri cu detalii istorice, însă departe de a atrage turişti.

Dar de pe zidurile acestei cetăți ce datează dinaintea erei noastre, vei avea o privelişte spectaculoasă asupra împrejurimilor: lacul Razim, Marea Neagră și Dealurile Dobrogei.

E aici și o bucățică de plajă, dar cu pietriş și cam plină de pescari. Dar sigur găsești un loc să te așezi dacă poate vrei să faci o baie sau să te odihnești înainte să pedalezi înapoi spre cazare.

Așa că dacă vrei natură, soare, apă, o bucățică de istorie veche, plimbarea până la Capul Doloșman mi se pare o alegere perfectă. Eu m-aș mai întoarce. Și tot pe bicicletă. 😀

Probabil Capul Doloșman e mai la locul lui pe o listă cu ce poți face într-o zi în Jurilovca și împrejurimi; nu e un obiectiv pentru care să îți recomand să bați prea mult drum.

Dar dacă tot ești în zonă, aș zice că nu ai nimic de pierdut dacă faci o vizită. Nici nu e nevoie să renunți la o zi de plajă pentru asta, pentru că există o mică plajă chiar unde se unesc lacurile Golovița și Razim. Sigur, nu e foarte instagramabilă, plaja propriu-zisă e acoperită mai mult de pietre și tufele de pe-acolo cresc în legea lor; în apă, în schimb, vei descoperi că pietrele dispar rapid și dai de nisip. La mal, cel puțin, apa e foarte, foarte puțin adâncă, mai potrivită pentru bălăceală decât înot propriu-zis.

Poți ajunge lejer cu mașina până acolo, drumul e foarte bun, dar pentru noi a fost ocazia perfectă să facem o tură cu bicicletele. E o zonă bună pentru începători – drumul extrem de puțin circulat, fără pante prea multe sau prea abrupte, fără curbe care să-i pună în dificultate. Plus că nici nu e un drum foarte lung – Capul Doloșman e accesibil, fără prea mare stres, și din Sălcioara, Vișina sau Lunca.

Deși mersul pe bicicletă până acolo a fost principalul highlight al plimbării, Capul Doloșman poate fi luat în calcul și dacă mergi cu mașina. Pe lângă plajă, aici găsești și o faleză calcaroasă destul de spectaculoasă, pe latura dinspre lacul Razim; totuși, când am fost noi vegetația era scăpată de sub control și nu am coborât spre apă, sub faleză.

Găsești aici și ruinele unei cetăți antice; pare că s-au făcut unele eforturi de recondiționare/conservare, dar destul de restrânse. Per total nu e ceva extrem de spectaculor, dincolo de imaginea ușor apocaliptică a zidurilor bătute de vânt. Pe de altă parte trebuie să mă recunosc ușor surprins de panourile explicative din zonă – poate nu cu cel mai natural limbaj, poate nu în cea mai bună stare, dar nu mă așteptam la asemenea efort și organizare într-un loc ce pare aproape de capătul pământului.

Cred că mai spectaculoasă e coliba din pământ peste care dai la scurt timp după ce se termină asfaltul – nu am idee ce e aici și de ce, dar pare vizitată, dacă nu neapărat locuită permanent.

Zona este una protejată, iar pasionații pot găsi aici și o sumedenie de plante și de păsări… dar noi nu suntem neapărat pasionați. Am întâlnit însă, fără vreo mare pasiune, șerpi de apă. Nu îi luați acasă, dar nici nu vă speriați, nu sunt otrăvitori și nici agresivi dacă-i lăsați în pace.


Ponturi

În zonă bate, de obicei, foarte tare vântul; un windstopper și ochelari de soare pot fi utile.

Cicliștii ceva mai experimentați pot lua în calcul și o vizită la Enisala.

Timp

Cam o oră și ceva, dacă doar vizitezi; mai mult dacă te tentează o baie pe mica plajă.

Costuri

Acces gratuit.


Cum ajungi

Navigație spre Capul Doloșman.


plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top