Gura Portiței

Gura Portiței

De ce să mergi:

  • Natură
  • Inedit
  • Poate chiar picnic

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

În scurta vacanță de început de toamnă prin Deltă, am ales să stăm în Jurilovca, un loc ce s-a dovedit mai mult decât potrivit pentru plimbări de o zi prin alte locuri. Am stat la pensiunea Briza Mării, însă desigur că tu poți alege oricare alta din zonă.

Gazdele noastre, foarte drăguțe și prietenoase, ne-au povestit și sfătuit ce putem să vizităm prin zonă, ne-au și facilitat plimbările, ne-au pus în contact cu barcagiii.

Una dintre plimbările noastre de o zi a fost la Gura Portiței, după părerea mea unul dintre cele mai frumoase locuri din România.

Plecarea se face din Portul turistic Jurilovca, iar pentru a ajunge la Gura Portiței traversezi Lacul Golovița, drum care durează cam 20 de minute pe sens. Întoarcerea se face cu același barcagiu, în funcție de ora stabilită de comun acord cu ceilalți turiști.

Gura Portiței se află pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița. Iar în trecut aici era doar o cherhana unde pescarii din sat lucrau în ture de câte o săptămână. Chiar o să mai vezi o bucată din șinele pe care transportau peștele dinspre mare spre zona de prelucrare. 

Acum însă aici e o stațiune, cu locuri de cazare, restaurant și plajă amenajată, cu beach bar și şezlonguri, dar cu mai puțină lume decât în stațiunile consacrate de pe litoral. Asta cel puțin deocamdată. Există chiar și o piscină, însă cam aglomerată după părerea mea. Și dacă vrei piscină nu cred că e nevoie să bați atâta drum.

Iar dacă îți plac plajele semi-sălbatice e suficient să te îndepărtezi puțin de zona amenajată mergând spre locul unde cândva apa sărată a mării întâlnea apele dulci ale lacului. Asta până prin anii ’70 când Partidul a decis închiderea acestei portițe pentru a putea folosi apa din lac pentru irigații. Locul este și acum marcat, o să vezi niște pari din lemn ieșind din apele mării.

Noi am stat vreo 5 ore pe aici dar aș fi stat mai mult. Nu am mâncat nimic la terasele de aici, așa că nu pot spune nimic despre mancare. 

Dar dacă îți plac zonele puțin aglomerate sau deloc, Gura Portiței este o opțiune de luat în calcul, inclusiv pentru cazare. Nouă ne-a plăcut foarte mult și ne gândim serios să revenim.

Cred că de mult nu am mai fost așa entuziasmat de o experiență. Ziua petrecută la Gura Portiței a fost splendidă și sunt hotărât să revin aici, poate chiar pentru mai multe zile.

În esență, la Gura Portiței poți să găsești o fâșie de plajă absolut pustie, în care să fii doar tu, marea și nisipul. Pusă în cuvinte ideea asta nu e neapărat ceva uimitor, dar mi-am dat seama că eu, cel puțin, nu am fost niciodată absolut singur pe o plajă. Sigur, când eram puștan mai mergeam în Golful Francezului, la Costinești; probabil am făcut câte o baie de noapte în majoritatea stațiunilor, dar mereu am fost doar APROAPE singur. La Gura Portiței am avut cea mai deplină senzație de singurătate de până acum.

Evident, nu chiar singurătate absolută; cred că am văzut în total 3 persoane în plimbarea până la vechea breșă dintre lac și mare, dar asta nu a știrbit deloc senzația.

În plus, la următoarea vizită sunt chitit să fac baie, una după alta, în mare și în lac. Pentru că lacul pare mult mai îmbietor decât Siutghiolul de la Mamaia, de exemplu 🙂

Iar farmecul este că toată experiența asta de izolare și întoarcere la natură e posibilă fără să faci vreun mare sacrificiu în materie de confort și civilizație. E suficient să te trezești ceva mai devreme și să iei barca din Jurilovca – iar drumul e ceva ce poate fi plăcut în sine.

Pentru acest highlight sunt necesare câteva concesii, dar niciuna nu mi se pare vreo pierdere majoră. De exemplu, în afară de noi doi nu cred că au prea fost fotomodele pe plajă, în ziua aia 😀 Așa că dacă vrei să agăți probabil mai bine te rezumi la Mamaia.

La fel, pernele șezlongurilor nu erau chiar curate și, per total, amenajarea e la ani-lumină de plaja Neversea, de exemplu. În zona amenajată lumea e la fel de pestriță și educația la fel de variabilă ca oriunde altundeva.

În plus, nu am mâncat la vreunul dintre cele două restaurante de acolo, dar aș presupune că experiența nu e fantastică, dacă țin cont de izolare, public și concurență. Dar e mereu posibil să mă înșel.

Dar toate astea pălesc în comparație cu senzația pe care o oferă plaja neamenajată; dacă te tentează ideea de a fi pe o plajă cvasi-pustie, nu mai sta pe gânduri.


Ponturi

Chiar între cele două golfuri se află un turn de salvamar; urcă în el pentru a admira priveliștea – și, dacă e cazul, pentru a alege șezlonguri într-o zonă mai liberă.

Dar recomandarea noastră este să nu stai în zona amenajată, ci să mergi câteva sute de metri spre nord, unde e află vechea „gură” și o plajă sălbatică absolut superbă.

Timp

Fezabil ca obiectiv de o zi din Jurilovca, eventual repetat. Te poți caza, însă, chiar aici, pentru mai multe zile.

Costuri

În 2023 drumul dus-întors din Jurilovca a fost 70 de lei/persoană.

Două șezlonguri, cu tot cu umbrar, au costat 60 de lei.


Cum ajungi

Gura Portiței e accesibilă numai cu barca; punctul de plecare uzual este din Portul Jurilovca.


Pe moment

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top