Am vizitat:
Durată:
1 zi
Ratingul nostru:
Într-o zi la Târgoviște e musai să iei și prânzul; noi am mâncat la Restaurant Belvedere 🙂
Impresiile noastre
Santina
Ne-am dat seama că în ultimul timp am neglijat cam tare seria de plimbări #cepotifaceintrozi.
Așa am ajuns în Târgoviște, oraș aflat relativ aproape de București (vreo optzeci de kilometri). Fostă cetate domnească și capitală a Țării Românești vreme de aproape trei secole, e un oraș plin de istorie, cu muzee, case vechi și frumoase, ce pare că a ținut pasul cu vremurile.
E de văzut și vizitat, spun eu, măcar o dată.
Noi am ajuns într-o duminică înainte prânz și am găsit orașul liber și liniștit. Am parcat în zona Curții Domnești și ne-am pornit într-o plimbare spre Centrul vechi, căutând o cafenea. Pe care am și găsit-o – Fragilistic Coffee Shop e o cafenea aflată într-o librărie, un fel de Cărturești în miniatură, ceea ce mi-a plăcut foarte tare. O idee cam înghesuită zona de bar, dar cafeaua e bună. Iar dacă vremea e prietenoasă, poți sta la cele câteva mese de afară, ceea ce am făcut și noi.
Radu
Târgoviște are un aer general de orășel din ăla de provincie în care nu se îmtâmplă nimic. La prima vedere e curat, relaxat și neaglomerat și, mai ales, pare că-n afară de complexul Curții Domnești nu a mai păstrat mare lucru din epoca de fostă capitală. Ceea ce nu e chiar adevărat.
Dacă faci o plimbare pe străzile din centrul vechi descoperi o sumedenie de vechi case boierești, negustorești și, mă rog, de oameni avuți :). Cumva nu e greu să-ți lași mintea să zburde și să-ți imaginezi cum o fi arătat pe vremuri, cu tot cu costumele vremii. În fine, o fi și din cauză că m-am reapucat să joc Red Dead Redeption 2 și sunt mai înclinat să călătoresc în alte epoci 🙂
Dincolo de asta, cea mai inedită descoperire de aici e Muzeul Poliției, de care nici nu auzisem dar care mi se pare de departe cea mai interesantă chestie pe care poți să o faci în oraș. La polul opus, Curtea Domnească nu m-a impresionat, noroc mare că există Turnul Chindiei și ai voie să urci în el.
Catedrala Mitropolitana
Santina
Drumul spre cafenea ne-a dus prin Piața Mihai Viteazul, unde am intrat în Catedrala Mitropolitană, aflată pe locul vechii Mitropolii a Țării Românești. Vechea catedrală (datând din vremea lui Neagoe Basarab) a fost demolată în 1889, iar catedrala în actuala formă, reconstruită între 1890-1923, se pare că e departe de forma inițială.
Dacă te nimerești pe lângă ea, merită să intri să vezi pictura murală realizată de Dimitrie Belizarie (cel care a pictat și Catedrala Patriarhală din București) sau poate să te reculegi la moaștele Sfântului Ierarh Nifon.
Radu
Chestia cea mai memorabilă din Catedrală e faptul că ne-a văzut un domn cum căscăm gura și facem poze, ne-a întrebat politicos dacă vrem să ne spună câte ceva despre biserică și, pentru că am vrut, ne-a spus 🙂
Și de acoperișul dat jos de eteriști, pentru a folosi plumbul la gloanțe; și despre Belizarie, care s-a pictat și el printre sfinți, și despre faptul că în apropiere e locul în care-a fost prins Tudor Vladimirescu, și altele.
Îmi pare rău că n-am întrebat cum îl cheamă, dar cine știe, dacă mergi și tu pe-acolo poate îl întâlnești 🙂
Cum ajungi
Catedrala Mitropolitană „Înalțarea Domnului” pe hartă.
Costuri
Acces gratuit.
Curtea Domnească
Santina
Când spui Târgoviște, spui Curtea Domnească, principalul punct de atracție pentru turiștii care ajung în oraș. Se întinde pe o suprafață de 29.000 mp și este cel mai bine păstrat ansamblu de curte medievală din România. A fost reședință pentru 33 de domnitori, de la Mircea cel Bătrân la Vlad Țepeș și până la Constantin Brâncoveanu.
În afară de a te plimba prin curtea generoasă și foarte îngrijită poți și vizita unele dintre monumentele care au rezistat secolelor.
Biserica Sf.Vineri sau Biserica Domnească Mică e singurul monument de secol XV de pe teritoriul României păstrat întreg până azi. Din păcate e închisă; deși am încercat să trag cu ochiul prin gaura cheii, n-am reușit să văd nimic. Trebuie să te mulțumești cu o poză doar.
Biserica Mare Domnească a fost construită în vremea domnitorului Petru Cercel (1585), refăcută și pictată în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu. O mare parte din picturile murale originale se păstrează și azi. De intrat și aici că oricum treci pe lângă ea.
Palatul lui Petru Cercel s-a păstrat parțial și pare bine conservat. Te poți plimba pe și printre ziduri, coborî la subsol, dar nu am găsit vreo informație care să ne dea detalii, să aflăm pe unde ne plimbăm exact. Cam dezamăgitor totuși.
Turnul Chindiei – cum nu poți ajunge în Târgoviște și să nu vizitezi Curtea Domnească, tot așa o dată ajuns aici nu ai cum să nu urci în Turnul Chindiei. Am aflat cu ocazia asta că a fost construit, cu rol de apărare, în vremea lui Vlad Țepeș, însă forma actuală datează din a doua jumătate a secolului XIX. Acum are doar rol de punct de belvedere. Are 27 de metri înălțime, nu are lift, asta ca să știi la ce să te aștepți. 🙂
Muzeul tiparului și al vechii cărți românești se află tot în incinta Curții Domnești și ar fi putut fi un muzeu extrem de interesant. Asta dacă s-ar fi țesut o poveste în jurul evoluției scrierii în limba română, a introducerii tiparului și primelor cărți tipărite în limba română. Ceea ce desigur cā nu s-a întâmplat. În schimb e un muzeu greu de parcurs pentru că toate informațiile sunt cu un font care imită vechea scriere chirilică. 😑
Radu
Știi cum ziceam eu, mai sus, că Târgoviște pare un orășel liniștit? Zona Curții Domnești e excepția. Ocazie cu care descoperi că, de fapt, Târgoviște are parte de mult mai mulți turiști decât te așteptai. Care turiști pleacă, mi s-a părut, relativ dezamăgiți. Eu cel puțin așa am plecat de aici.
Dacă ar fi să rezum toată experiența în câteva cuvinte, aș spune că ansamblul Curții Domnești e un mare potențial irosit. Se vede că au existat interes, efort și fonduri pentru renovare/reconstrucție; locul e curat și îngrijt și… atât. Nu există nicio preocupare pentru experiența oferită turiștilor, pentru informare, pentru povestea care de-abia așteaptă să fie spusă. Cineva a reabilitat și îngrijit tot ansamblul, le-a dat voie oamenilor să vină să se uite la el și, cu asta, și-a considerat misiunea îndeplinită.
Muzeul Tiparului nu cred că-i atrage nici pe specialiști – are o sumedenie de cărți în vitrine, câteva panouri vechi de 30 de ani și două manechine îmbrăcate în preot. Sincer, dacă ai copii mai bine să nu-i aduci aici, nu cred că-i mai convingi vreodată să citească.
Biserica Mare Domnească e fermecătoare în felul ei, cu fragmentele murale presărate peste tot, dar nu găsești aici nicio informație. Biserica Mică Domnească e închisă de-a dreptul.
Palatul lui Petru Cercel e raiul băiețeilor, să te tot alergi printre zidurile de cărămidă, ba poate tragi și un cornet printr-o ferestruică. Pentru oamenii mari e mult mai puțin atrăgător. Subsolul pare să fi fost renovat cu gândul la un spațiu de evenimente, poate fi interesant să vii aici la un concert.
Turnul Chindiei e singurul care mai salvează situația – e interesantă și construcția în sine, și urcușul pe scara în spirală, și priveliștea pe care o ai de sus, asupra parcului și a orașului vechi.
Per total nu aș spune că e de evitat, dar Curtea Domnească e clar departe de ce ar putea fi și nu aș veni la Târgoviște doar pentru asta. Până îi acordă cineva mai multă atenție, rămâne mai degrabă un loc în care să-ți aduci copiii să zburde.
Cum ajungi
Curtea Domnească din Târgoviște, pe hartă.
Costuri
Intrare: 20 de lei/persoană.
Există și POS.
Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic
Santina
E un muzeu mic, unic în țară, axat în principal pe descoperirile făcute pe teritoriul țării noastre despre viața și evoluția omului în Paleolitic. Mi s-a părut extrem de multă informație și într-un limbaj greoi pentru un vizitator obișnuit.
Merită totuși o vizită doar pentru că o să ai ocazia să vezi colți și câțiva dinți de mamut care a trăit în urmă cu 1.800.000 de ani (descoperiri făcute pe Valea Ialomiței și Valea Argeșului). Tot aici e reconstituită și o peșteră care să reflecte viața oamenilor din Epoca de Piatră, ceea ce poate fi atragator pentru copii.
Ar fi fost interesant un ghidaj, dar e disponibil doar dacă îl programezi cu două zile în avans.🤷♀️
Radu
Muzeul ăsta e la polul opus față de Curtea Domnească – e evident interesul pentru experiența pe care o oferă; abordarea e una de muzeu modern, cu o punere în scenă neobișnuită pentru România.
De la peștera artificială la manechinele mai realiste ca cele ale preoților tipografi; de la vizualizările de pe pereți la filmele despre tehnica pietrei, sigur rămâi cu ceva informații utile, chiar dacă nu te pasionează subiectul.
Per total, totuși, cred că publicul principal al muzeului sunt copiii, cu două complicații – una, că va trebui să le traduci unele explicații cam complexe, iar a doua că va trebui să le dai și tu niște explicații după ce văd statuetele feminine din paleolitic. Succes.
Cum ajungi
Indicații spre Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic.
Costuri
Intrare: 12 lei/persoană.
POS disponibil.
Muzeul Național al Poliției Române
Santina
Muzeul ăsta a fost o surpriză extrem de plăcută, iar dacă ar fi să-ți recomand un singur loc de vizitat în Târgoviște aș spune să vii aici. Deși nu e foarte mare, e organizat pe etape ale evoluției acestei instituții în România, pornind de la Agia secolului XIII până la Poliția vremurilor actuale, ceea ce îl face ușor de parcurs și înțeles. Iar administratorul muzeului, o doamnă foarte prietenoasă, și mai ales bine informată, ne-a ghidat și împărtășit din poveștile ce stau în spatele pieselor de muzeu.
Muzeul ăsta e un exemplu care dovedește încă o dată că omul sfințește locul și nu invers.
Radu
Highlight-ul acestei plimbări, Muzeul Poliției este foarte interesant, cu foarte multe exponate interesante și foarte multe informații. Nu te-ai aștepta, dar ghidul de aici e peste nivelul ghizilor din alte muzee consacrate.
Muzeul este ceva cam înghesuit; cu un spațiu de trei ori mai mare și niște fonduri pentru amenajare ar ieși ceva excepțional. Până atunci, însă, e totuși pe primul loc pe lista recomandărilor de lucruri de făcut, într-o zi, în Târgoviște.
Cum ajungi
Muzeul Național al Poliției Române, pe hartă.
Costuri
Intrare: 10 lei/persoană.
Taxă foto: 10 lei.
Fără POS.
Alte obiective
Probabil o să vorbim de ele într-un post următor, când o să revenim la Târgoviște. Mai avem pe listă Muzeul de Istorie a Județului Dâmbovița, Muzeul de Artă din Târgoviște, poate o plimbare prin Parcul Chindia, dacă ține vremea cu noi. Ar mai fi și Locul execuției cuplului Ceaușescu, deși nouă ni se pare cam morbid.