Câmpina - Castelul Iulia Hașdeu

Ce poți face într-o zi în Câmpina



Am continuat seria noastră #cepotifaceintrozi la Câmpina – am trecut prin zonă în nenumăratele noastre plimbări spre nord, ca să nu mai spunem de cea pe Valea Doftanei. Ne-am decis să vedem ce e de făcut și pe-aici.

Am și mâncat la Oscar Restaurant; am scris impresii aici.


Impresiile noastre

Câmpina e un oraș curat, liniștit, în care pare că nu se întâmplă nimic, cel puțin duminică la prânz, și în care nu ai ce să faci o zi întreagă. 😀

Deşi nu e cel mai ofertant oraș din punct de vedere al obiectivelor turistice, mie mi-a plăcut plimbarea. M-am bucurat de o zi de primăvară petrecută cu Radu și până la urmă asta e tot ce contează.. 🥰

Nu ți-aș recomanda să vii special să vizitezi Câmpina, dar dacă ești în drum spre Valea Doftanei poți face o oprire.

Sunt două obiective principale pe care le poți vizita: Castelul Iulia Hașdeu, celebru mai degrabă pentru povestea lui, dar la Muzeul Nicolae Grigorescu s-ar putea să ai o surpriză plăcută, cum am avut și noi.

Ce se-ntâmplă, înainte să scriu textul ăsta am apucat să citesc ce-a scris Santina. Așa că nu pot decât să mărturisesc ce primăvară e-n jurul meu, oricând, oriunde mă duc împreună cu ea 😀

Dincolo de primăvară, Câmpina nu e foarte ofertantă. Nu te plictisești (prea tare) dacă petreci aici o zi, dar per total eu o văd mai degrabă ca escală când mergi altundeva sau, de ce nu, ca punct de regrupare când vii să faci ceva traseu în zonă, fie că e vorba de drumeție sau de o tură cu bicicleta.

Aș puncta și că ideal este să nu fumezi, dar dacă touși fumezi fă-ți provizii, altfel o să cauți un magazin până te plictisești 🙂


Castelul Iulia hașdeu

Cred că atunci când spui Câmpina, spui inevitabil Castelul Iulia Hașdeu, cel mai cunoscut și important reper turistic al orașului. E un loc în jurul căruia s-au țesut multe povești, de iubire și dor sau mistice, cu spirite și fantome. Deși aduce cu forma unui castel, construcția e mai degrabă un templu. E dedicat memoriei Iuliei Hașdeu și construit chiar după schițele tatălui ei B.P. Haşdeu, după pierderea prematură a acesteia la doar 18 ani. Chiar am aflat că în planul inițial construcția semăna de fapt cu o catedrală.

Atmosfera e ușor stranie, mi s-a părut mie, poate și pentru că există o cameră de spiritism, dar și pentru că era teribil de frig. Mi-ar fi plăcut să găsim pe cineva care să ne ajute să descifrăm mai multe despre multele simboluri de aici. Pentru că, deși ai la dispoziție un audioghid care îți dă câteva detalii despre istoria locului, nu-s neapărat într-o formă care să te atragă. Și nici nu-i poți pune întrebări.

Ți-aș recomanda să te opreşti doar dacă ești în trecere.

În școală nu s-a prea insistat pe legătura lui Hașdeu cu spiritismul, dar tot edificiul ăsta e construit ca urmare a obsesiei lui pentru comunicarea cu lumea de dincolo. De fapt planurile i-ar fi fost împărtășite tocmai de Iulia.

Afli aici, din exponate, afișe și un ghid audio teribil de plictisitor, atât despre genialitatea Iuliei, artistă prodigioasă și multidisciplinară, cât și despre tatăl îndurerat și revoltat de moartea Iuliei.

Două aspecte știrbesc mult din plăcerea vizitei – unul, că nu poți să urci în turn, fapt care mi se pare de neiertat. De fapt nu poți să urci nici pe scara/schela interioară.

Al doilea, că nu poți face poze. Deloc. Nu e clar de ce, până anul trecut se putea, acum nu se mai poate.

Per total, dacă te plictisești prin Câmpina sau e vreme proastă, poți face o vizită. Dar dacă nu, de ce ai veni să te plictisești?


Cum ajungi

Castelul Iulia Hașdeu, adică Muzeul Memorial „BP Hasdeu”, pe hartă.

Costuri

Intrare: 15 lei/persoană.
Fără POS.


Casa Memorială „Nicolae Grigorescu”

Muzeul Nicolae Grigorescu, Câmpina

Surpriza plăcută a plimbării noastre la Câmpina a fost Muzeul Nicolae Grigorescu. Casa care adăpostește muzeul nu este cea originală, deși se află pe același loc. Aceea a ars în 1918, în momentul în care comandamentul german care era cantonat aici s-a relocat. Au fost salvate însă multe dintre lucruri, iar acum toate obiectele de mobilier, decor și desigur tablourile sunt cele originale. Casa fost refăcută în 1957 după diverse mărturii și fotografii.

Atmosfera e foarte caldă și primitoare, fără sâcâitoarele mesaje Nu atingeți, specifice muzeelor românești. Am avut norocul să găsim o doamnă muzeograf foarte drăguță, care ne-a povestit despre casă și pictor. Așa am aflat că una dintre cele mai cunoscute picturi ale lui Grigorescu, Carul cu boi, are nu mai puțin de 300 de variante. Toate sunt diferite, inclusiv ca dimensiune. Cel mai mică variantă e cât o vedere și se află în casă, iar cea mai mare e e la Iași, în Palatul Culturii.

Vizita de aici mi-a plăcut mult, m-a încărcat cu energie și dacă ar fi să recomand ceva de văzut în Câmpina, ar fi acest muzeu.

Nu suntem mari cunoscători de pictură, dar nici nu prea trecem pe lângă muzee fără să intrăm 🙂

Grigorescu a venit aici căutând aerul curat care să-i vindece boala de plămâni; casa a fost construită chiar de el și aici a trăit ultimii 20 de ani de viață, alături de familie.

Casa este caldă, luminoasă, mai ales atelierul imens al pictorului; poți admira câteva lucrări originale (și să apreciezi ce poți la ele) și poți afla și detalii inedite, cum ar fi că Grigorescu a creat bancnota de 1.000 de lei (cu motivul țărăncuțelor, fără care sau boi).

Ca detaliu picant, aparent Grigorescu era foarte credincios și nu aprecia înclinația spre spiritsm a vecinului său Hașdeu, motiv pentru care cei doi nu au avut niciodată o relație prea apropiată. Probabil nu are legătură cu asta, dar la Muzeul Grigorescu ai voie să faci poze, chit că taxa e de 50 de lei și nu e permisă fotografierea unor lucrări împrumutate de la alte muzee :D.


Cum ajungi

Casa Memorială „Nicolae Grigorescu”, pe hartă.

Costuri

Intrare: 12 lei/persoană. Taxă foto: 50 lei.
Fără POS.


Lacul Bisericii

Câmpina - Lacul Bisericii

Lacul Bisericii apare pe lista obiectivelor din Câmpina, deși nouă prezența lui pe listă ni s-a părut un exces de generozitate 🙂

E un lac minuscul, cu o mică promenadă amenajată pe jumătate din circumferință; nu impresionează nici prin aspect, nici prin amenajare, nici prin priveliște. În plus, Google Maps nu era actualizat când am vizitat noi; de fapt nu există acces dinspre sud-sud-est.

EDIT: inițial am scris despre „Lacul Miresei/Lacul Bisericii”, dar am fost atenționați că denumirea nu este cea corectă.

Cum ajungi

Lacul Bisericii, pe hartă. De ținut minte, totuși, că pe Internet există numeroase referiri al acest lac sub numele de „al Miresei”.

Costuri

Acces gratuit.


Parcul Soceram

Parcul Soceram, Câmpina

Poate o oprire mai plăcută pentru familiile cu copii, parcul Soceram e mai degrabă o pajiște cu câțiva pomi și câteva alei. Cei mici au unde să zburde și să se joace, deși e bine să fie atenți în timpul ăsta – parcul e vizitat și de o sumedenie de stăpâni de căței și nu toți își aduc aminte să ia punguțe la ei.

Aici găsești și două restaurante pe care le-am tot văzut pe lista de recomandări – Restaurant Toscano și Grill Pampas. Noi am mâncat la Oscar dar, după experiența aia, probabil la următoarea oprire vom încerca unul dintre acestea două.

Cum ajungi

Indicații spre parcul Soceram.

Costuri

Acces gratuit.


Alte Obiective

Câmpina - Prima sondă petrolieră

Prima schelă petrolieră din România

La fel ca Lacul Bisericii, a numi prima schelă petrolieră un obiectiv turistic e o mare exagerare. Sigur, informația și locul în sine au potențial, dar în realitate e doar o sondă înconjurată de un gard, cu un panou care anunță că acolo a fost prima sondă din România.

Cum ajungi

Indicații spre prima schelă petrolieră din România.

Costuri

Acces interzis, dar uitatul e gratuit.


plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



2 comentarii la “Ce poți face într-o zi în Câmpina”

  1. Buna ziua,
    Va multumim ca ati vizitat Campina. Pacat insa ca s-au strecurat unele erori in articolul dvs, poate din cauza surselor mai putin riguroase de documentare. Pentru o informare corecta puteti trece oricand pe la biroul nostru din mijlocul orasului (Centrul Infoturistic, bd.Carol nr.29). Daca ne-ati fi vizitat v-am fi putut sugera surse mai obiective si corecte. De pilda, ca sa dau numai un exemplu chiar din subtitluri: Lacul Miresei se afla in realitate la Slănic Prahova, cel de la noi nu are nicio legatura cu acea denumire.
    Cat priveste cea ce poti face la Campina, articolul e inca departe de realitate, veti fi surprinsi sa vedeti ca sunt multe atractii si chiar poti trai aici experiente faine. Asa ca va asteptam cu mare drag sa experimentati chiar maine ceva ce nu veti mai intalni in prea multe orase din provincie – turul nostru ghidat de maine va fi cu adevarat deosebit, si merita sa reveniti aici pentru el, caci veti afla povestea unui oras chiar fascinant. Vedeti aici detaliile evenimentului: https://www.facebook.com/events/3616609588605636
    Noi repetam des asemenea ghidaje, mereu pe alte teme, si – spre deosebire de alte orase unde se mai fac astfel de tururi de calitate – la noi participarea este chiar gratuita !

    1. Bună ziua,

      Mulțumim pentru răspuns! Clar, suntem doar turiști amatori și in documentarea noastră Google joacă, probabil, un rol mai mare decât ar fi ideal. Iar el avea impresia că lacul cu pricina se cheamă „Lacul Miresei/Lacul Bisericii”: https://maps.app.goo.gl/umdi9d414KA6ifaAA. Noi am corectat în articol și am sugerat și o modificare în Google Maps 🙂

      Apreciem și invitația, deși nu putem ajunge pe 6 aprilie; cu siguranță o să vă contactăm când mai avem drum prin Câmpina – până la urmă, exact asta ne propunem pe plimbari.ro – să dăm idei de plimbare și detalii utile.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top