Retró Lángos - langoș cu brânză de capră

Unde am mâncat în Budapesta

Gulaș, langoș, kürtős și alte oș-uri – nimeni nu vine flămând din capitala Ungariei! Iată mai jos impresiile noastre despre unde și ce am mâncat în vizita noastră în Budapesta.


Alma & Körte Restaurant

Ne-a plăcut

  • Atmosfera
  • Servirea

Nu ne-a plăcut

  • Aerisirea
  • Înghesuiala

Rating

3/5



Impresiile noastre

Era şi pe lista noastră, dar ne-a fost recomandat şi de cei de la hotel, care de fapt chiar ne-au ajutat cu rezervarea. Pentru că da, în Budapesta e bine să faci rezervare dacă vrei să fii sigur că găseşti loc exact unde îți doreşti să mănânci. Iar după cât era de aglomerat într-o marți seară, tind să le dau dreptate.

Restaurantul e poziționat ca având bucătărie ungurească, dar aş zice ca e mai degrabă un mix cu cea internațională. Eu, nemâncând carne, nu am avut prea multe variante din care să aleg. Am comandat ardei umplut cu bulgur şi legume în sos de roşii în care erau şi ceva cartofi (o idee cam nefierți) – buni, dar nu ceva nemaipomenit. În schimb porția mi s-a părut uriaşă, ar fi mers lejer share-uită, doar că Radu preferă carnea când are de ales.

În rest atmosferă nice, de capitală europenă, clienți în special străini. Mesele o idee cam apropiate încât te stăpâneai cu greu să nu te zgâieşti în farfuria vecinului să vezi ce a comandat.🙂

Şi deşi imi plac restaurantele cu bucătăria la vedere, se pare că aici nu aveau o ventilație prea bunā, că am plimba mirosul de mâncare în haine prin toată Budapesta.

Deşi atmosfera mi-a plăcut, nu m-au convins să mă întorc.

Ăsta e genul de restaurant în care localnicii aduc străinii veniți în delegație de serviciu. Mâncare, decor, muzică, ambianță generală – totul este internațional cu o mică tușă maghiară, cât să simți că ai experimentat un restaurant local. Cred că singurii localnici sunt angajații și, eventual, accounții care aduc invitații la masă 🙂

Eu am luat niște pulpe de pui cu tăieței de casă, în sos paprika. Au fost relativ decente, dar în mod clar nu ceva la care să visez să mă întorc. Celelalte feluri principale nu m-au inspirat pe moment, că nu eram extrem de flămând, dar mi s-a părut că merg mult pe vânat. Poate fi un loc în care să încerci o tocană de căprioară, la o adică.

Am luat și un ganache la desert, care s-a dovedit, vorba bancului, un fel de lava cake mai slab. Nu refuz nimic din ciocolată, dar am mâncat lava cake mai bun în vizită.

Servirea, în schimb, fără cusur, mai ales în condițiile în care am fost avertizați că în Budapesta chelnerii nu sunt tocmai amabili sau prompți. E, aici au fost și una și alta, cu o engleză decentă, capabili să explice și să discute felurile și ce vinuri merg cu ele.

Per total, nu e locul în care m-aș duce să mai mănânc, dar poate aș merge să beau o cafea sau un pahar de vin. Ceva cadarcă, să meargă cu mirosul de paprika de care nu poți să scapi.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.


Tüköry Étterem

Ne-a plăcut

  • Locația
  • Mâncarea
  • Prețurile

Nu ne-a plăcut

  • Puține opțiuni pentru vegetarieni

Rating

4/5



Impresiile noastre

Văzut de afară nu te convinge să intri, dar găsisem review-uri bune despre el aşa că l-am încercat. Deşi aveam un plan B, spre surprinderea noastră am găsit loc fară rezervare. Meniul nu e deloc prietenos cu vegetarienii, aşa că a trebuit să mă mulțumesc cu un caşcaval pane şi cartofi prājiți🙂.

La desert am împărțit cu Radu o prăjitură Şomloi, rețetă autentic ungurească; a avut cam multă frişcă (pentru gustul meu), dar aşa e rețeta. Oricum a fost bună, însiropată și aromată.

Ținând cont că prețurile sunt foarte ok pentru un restaurant aproape de centru, poate fi o opțiune de luat în calcul, cu condiția să mănânci carne.

Dacă nu avea recenzii așa bune nu cred că aș fi intrat aici, că bifează toate căsuțele unui tourist trap. Inclusiv meniul cu poze de la intrare. Dar am făcut bine că am intrat.

Am mâncat un gulaș delicios, niște șnițele făcute ca pentru mine, curate și gustoase, plus un șomloi pe care l-a stricat nițel frișca.

Chelnerițele cam distante și nu foarte rapide, dar per total ne-am înțeles.

Locația e ideală pentru un turist, deși la celelalte două-trei mese ocupate au fost doar maghiari. Ceea ce e un semn bun. O să mai mănânc aici.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.


Petrus Restaurant

Ne-a plăcut

  • Mâncarea
  • Atmosfera

Nu ne-a plăcut

  • Servirea

Rating

5/5



Impresiile noastre

În sfārşit un restaurant pe gustul meu. Cu o atmosferă şi decor chic, de bistro franțuzesc, cu muzică franțuzească, că dacă nu aş fi ştiut că sunt în Budapesta, clar aş fi zis că-s undeva la Paris. Mi-a plăcut mult aici, dacă nu iau în calcul că am fost serviți de un chelner care nu prea înțelegea engleză.

Am comandat Fish of the day (nu am recunoscut ce peşte era iar chelnerul nu a știut să ne zică în engleză), foarte bine gătit, cu legume şi sos lângă, absolut delicios totul. La desert am luat un ecler cu ciocolată şi deşi nu sunt mare fan ciocolată, a fost foarte fină și cremoasă, exact cât trebuie de dulce. L-am mâncat pe tot. 🙂

Să te aştepți la prețuri ceva mai mari, dar e un loc în care eu aş reveni.

După ce am bătut Budapesta prin ploaie, cu street food și vin fiert pe la târgurile de Crăciun, am zis să ne răsfățăm un pic 🙂

Petrus e singurul restaurant Bib Gourmand din Budapesta și singurul lui defect e că nu are nimic specific unguresc – practic a fost o escapadă în Paris, cu tot cu un Citroen parcat pe-acolo.

Am mâncat o tocană de vită desăvârșită, mai să mă ling pe degete, plus o tartă cu lămâie doar ca să nu comand și eu tot ecler. Poate porțiile ceva mai mici decât mă așteptam, sau poate pur și simplu a fost totul prea bun.

Prețurile de restaurant premiat, iar locația puțin în afara centrului turistic, dar merită și banii și plimbarea. Recomand.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.


Molnár’s kürtőskalács

Ne-a plăcut

  • Colacii

Nu ne-a plăcut

  • Aglomerația

Rating

4/5



Impresiile noastre

Nu poți ajunge la Budapesta fără să încerci un kurtoș. Şi deşi aici a fost singurul loc în care mâncat a fost perfect. Chiar dacă nu era cald, se vedea că era foarte proaspăt, se desfăcea în fâşii,  exact ca în filmele cu kurtoș. Noi am ales unul clasic, doar cu scorțişoară, dar poți alege cu tot felul de toppinguri, închipuite sau nu.

Locul extrem de aglomerat, dar a meritat să aşteptăm un pic să se elibereze o masă. În mod normal  l-am fi mâncat poate pe o bancă undeva, dar era o zi extrem de friguroasă şi ploioasă.

Oricum, e un loc de vizitat în Budapesta😉.

Asta cred că e o situație de „așteptarea depășește împlinirea”. După ani în care am tot mâncat kurtoș pe la târgurile din România, anticipam cu emoție the real thing. Care, ce să zic, a fost bun, dar nu foarte diferit de ce avem pe la noi.

Locul e destinat turiștilor, evident, într-o locație centrală, dar lumea se mișcă repede și ai șanse rezonabile să prinzi o masă. Desigur, dacă nu plouă îl iei și îl mănânci pe drum.

Merită o oprire dacă treci pe lângă el, dar dacă nu ai drum pe acolo aș zice să încerci unul de pe la vreo tonetă.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.

Website

kurtoskalacs.com, nu te joci 🙂


Retró Lángos Budapest

Ne-a plăcut

  • Mâncarea

Nu ne-a plăcut

  • Ambianța

Rating

4/5



Impresiile noastre

Dacă ajungi în Budapesta nu ai cum să ratezi un langoș la el acasă. Am mâncat unul cu caşcaval ras, doar pentru că mie îmi plac în general lucrurile simple :), dar poți alege cu orice umpluturi vrei, de la cârnați la sarmale. Cred că mi-a plăcut mai mult totuşi cel pe care l-am luat de la o tonetă de la Târgul de Crăciun. Nu ştiu dacă a fost mai proaspăt sau doar prăjit într-un ulei mai proaspăt.

Sau poate că pur şi simplu localul ăsta nu a fost chiar pe  placul meu: prea mulți oameni, claie peste grămadă pe la mesele tip bar, gălăgie peste măsură.

Nu e un loc pe care eu să-l recomand neapărat. Dar e doar experiența mea.

Mie îmi făcea bunica mea ardeleancă langoși, dar am zis să văd cu ce se laudă și ungurii 🙂

Al meu a fost bun, deși acum regret că n-am încercat unul cu carne. Totuși, nu a fost neapărat ceva despre care să scrii acasă. Cred că partea specială a experienței a fost restaurantul în sine – incredibil de aglomerat, plin de localnici, cu plata la casă și servirea pe bază de ciulit urechile la chelnerul carte strigă numărul tău.

Ca să fiu foarte onest, în România nu sunt șanse mari să intru într-un local de genul ăsta, dar a fost o experiență inedită pe care o s-o asociez mult timp cu Budapesta. Fă o încercare și zi-mi și mie cum a fost langoșul unguresc.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.


plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top