Budapesta - Bastionul Pescarilor, din turnul Bisericii Mátyás

Budapesta

Am vizitat:

Durată:

3 zile

Ratingul nostru:



Asta a fost plimbarea noastră de decembrie, în 2022.

Cu ocazia asta am vizitat și câteva târguri de Crăciun, despre care am scris separat. Impresii despre cele din Budapesta sunt aici.


Impresiile noastre

Dacă în vară ne-am oprit în Cheile Nerei, de data asta chiar am ajuns până la la Budapesta.

A fost primul drum atât de lung pe care l-am făcut până acum cu maşina, iar concluzia mea e că, pentru distanțe lungi, avionul rămâne de preferat. Am ajuns extrem de obosită şi nu mi-am revenit complet în cele trei zile cât am stat acolo.

Trecând peste asta, Budapesta este un oraş frumos şi civilizat, de la infrastructura de transport la faptul că şoferii nu claxonează aiurea în trafic; de la parcarea de trotinete electrice (pe care nimeni nu le lasă pe unde apucă), până la faptul că nu ai nevoie de cash, poți plăti orice şi oriunde cu cardul, inclusiv tips-ul la restaurante.

E un oraş cu muuult  înaintea Bucureştiului, care mi-a plăcut foarte tare şi unde aş vrea să revin într-un anotimp ceva mai cald poate, deşi am avut parte de o vreme nesperat de bună pentru luna decembrie.

În plimbările noastre peste hotare am plecat mereu cu avionul, pentru că e modalitatea de transport care ne lasă cel mai mult timp liber pentru plimbarea efectivă. Dar în a doua parte a anului zborurile nu prea inspirau siguranță, așa că am ales un road trip. Ca bucureștean, drumul ăsta merge făcut într-o zi, dar e mai comod să faci o escală. Poate o noapte în Sibiu, poate altceva, ideea e să faci și ceva plăcut în ziua aia, nu doar să tragi de volan.

Budapesta mi-a plăcut în primul rând ca exemplu de civilizație 🙂 Sigur, există o sumedenie de obiective, pentru toate gusturile, dar strict din punct de vedere turistic mi se pare că e un oraș care ar merge vizitat mai degrabă când e cald, ca să poți să te plimbi pe îndelete.

Per total plimbarea asta nu m-a dat pe spate, dar m-a făcut să iau mai în serios Ungaria pe lista de destinații pentru plimbări viitoare. Inclusiv încă una la Budapesta 🙂


Castle Hill

Castelul Buda (Budai Vár) e castelul regilor unguri, un simbol al Budapestei, cu o istorie care începe undeva prin secolul al XIV lea. Şi, deşi fiecare dintre regii Ungariei a contribuit la extinderea palatului, dimensiunea actuală, impresionantă de altfel, a fost dobândită în timpului lui Francisc I.  Dar ce m-a uimit foarte tare e că, deşi distrus în al II lea război mondial, a fost refăcut (chiar sunt zone în care încă se lucrează), iar din 1987 e inclus în Patrimoniul Mondial Unesco.

O să găsiți aici muzee, grădini şi curți interioare, cafenea şi restaurant şi puteți petrece liniştiți o zi întreagă.  De pe ziduri se vede partea de oraș (Pesta) aflată pe malul celălalt de Dunăre, iar dacă vă prinde seara, priveliștea e şi mai frumoasă.

Noi am vizitat Muzeul de Istorie, axat mai degraba pe arheologie, pe descoperirile care s-au făcut aici în timpul lucrărilor de reconstrucție; nu-l  recomand neapărat.

Biserica Mátyás (Mátyás Templom) e o biserică romano-catolică în stil gotic, care a fost loc de încoronare pentru regii Ungariei şi se află chiar în zona Bastionului Pescarilor.

Noi am urcat şi în turnul bisericii şi deşi sunt doar 197 de trepte (nu există lift), mi s-a părut mai dificil decât alte locuri în care am urcat mult mai mult. Poate şi pentru că urcarea se face în grup (la oră fixă) şi te simți cumva împins din spate, iar scările sunt foarte înguste. Oricum a meritat efortul pentru că priveliştea asupra Budapestei e incredibilă.

Când am coborât, am intrat în biserică să ne odihnim un pic. Asta şi pentru că plătisem bilet, separat de cel pentru turn. Biserica mi s-a părut cam comercială, mulți turişti, cu gălăgia aferentă. Nici ea nu e pe lista mea de must see.

Bastionul Pescarilor (Halászbástya) este fix lângă Biserica Mátyás , un loc de belvedere aş zice. Şi pentru că noi deja văzusem Budapesta din turn, nu am mai plătit taxă să mai urcăm încă un nivel în Bastion. Şi aici aglomerat, trebuie să pândeşti locurile bune pentru poze.🙂

Castle Hill (Dealul Castelului?) e epicentrul turistic al Budapestei și, mi se pare, extrem de supra-evaluat. Foarte pe scurt, singurul obiectiv care se ridică la înălțimea așteptărilor este Biserica Mátyás.

În primul rând, pe dealul castelului nu e niciun castel. O fi început ca o fortificație acum multe secole, dar acum e un ansamblu de clădiri cu aer de palat. Multe dintre ele au fost distruse și refăcute aproape integral – de fapt inclusiv când am vizitat noi era un șantier pe acolo și oamenii construiau liniștiți o clădire nouă. Asta a cam știrbit imaginea și atmosfera de epocă.

Totuși am intrat și în Castelul propriu-zis, unde acum e muzeul de istorie – interesant, inclusiv cu tot soiul de exponate interactive (de exemplu un model la scară și o hartă pe care să identifici diferitele corpuri de construcție).

Informațiile istorice propriu-zise le iei mai degrabă din context și explicațiile despre evoluția castelului. Per total nu aș zice că e un must-see, decât, poate, pentru pasionați, iar dacă ar fi să reproșez ceva ar fi că spațiul expozițional e foarte întortocheat, iar mica hartă pusă la dispoziție nu prea clarifică labirintul.

Bastionul Pescarilor e genul de obiectiv care arată grozav pe Insta, dar dezamăgește în realitate. Detaliile arhitecturale sunt spectaculoase, dar locul e mult mai mic decât mă așteptam și sufocat de turiști și fum de mici. Mai degrabă îl admirați de jos, de pe drumul care urcă spre el.

În sfârșit, Biserica Mátyás oferă fix experiența gotică la care te aștepți. De la interiorul impresionant, cu bolte și colonade, până la urcarea înghesuită în clopotniță. E drept, la fel de aglomerat și aici, cu dezavantajul suplimentar că urcarea în turn se face doar în grup, la ore fixe, cu timp limitat. Dar priveliștea de sus merită efortul; singurul sfat aici ar fi să reușești să urci printre primii, altfel de plictisești așteptând după toți moșmondiții 🙂

La modul general, Castle Hill nu e o experiență dezagreabilă, dar e clar over-sold. De vizitat fără mari așteptări.


Cum ajungi

Castle Hill (Budai Várnegyed) pe hartă.

Costuri

Muzeul de Istorie: 2.400 HUF.
Biserica Mátyás: 2.500 HUF (biserica) + 2.900 HUF (clopotnița).
Bastionul Pescarilor: 1,000 HUF.


Hospital in the Rock

Dacă ar fi să recomand un loc de vizitat în Budapesta, în afară de oraşul în sine care e foarte frumos, ăsta e. E unul dintre cele mai interesante muzee pe care le-am văzut vreodată.

Construit în cavernele aflate sub Castelul Buda, aici chiar a funcționat un spital în timpul celui de-al doilea război mondial (se pare construit chiar ca pregătire pentru război). După război a fost transformat în buncăr în caz de atac nuclear, regândit şi reorganizat în acest scop. Totul este foarte realist prezentat, de la manechine la scenele din diversele zone ale spitalului (triaj, sala de operație, saloane, bucătărie etc) şi parcă te aştepți să auzi zgomotele dintr-un spital sau să vezi vreun medic alergând spre vreo urgență.

Tururile se fac doar ghidate, în grup, durează o oră şi asta e partea care poate mi-a plăcut mai puțin, dar doar pentru că aş fi vrut să rătăcesc mai mult prin sălile muzeului, să mă zgâiesc mai mult la fiecare colțişor şi obiect în parte.

Şi deşi nu îmi plac exprimările de genul ăsta, e un muzeu pe care chiar l-aş pune pe lista de must see în Budapesta.

Cel mai spectaculos obiectiv vizitat de noi e singurul unde nu ai voie să faci poze :). Credeam că Hospital in the Rock e genul de obiectiv pe care Santina îl vizitează așa, ca favoare pentru mine. De fapt a fost locul care ne-a plăcut cel mai mult amândurora.

Un spital/adăpost antiaerian, iar mai apoi antiatomic, a fost transformat în muzeu în 2006 și ilustrează aproape un secol de pregătiri de apărare în situații de război – dar și suferința foarte concretă pe care o aduce războiul, indiferent de pregătiri.

Mi se pare un exemplu redutabil de muzeistică și reușește să recreeze momentele cele mai tensionate prin care a trecut acest adăpost.

Poate fi vizitat doar în cadrul unui tur ghidat, care este mult prea scurt și prea aglomerat pentru ce mi-aș fi dorit. Sfatul meu ar fi să încerci să îl vizitezi cu primul sau ultimul tur, la ora 10, respectiv 18 – cu puțin noroc nu va fi așa multă lume.

Oricum ar fi, recomand fără rezerve. Îți poți face o idee despre muzeu cu o vizită virtuală, aici.


Cum ajungi

Hospital in the Rock (Sziklakórház Atombunker Múzeum) pe hartă.

Costuri

Intrare: 4.000 HUF.


Castelul Vajdahunyad

Castelul ăsta este foarte frumos de privit şi fotografiat din exterior, dar nu are nicio legatură cu vreo istorie îndepărtată, cu vreun prinț sau prințesă🙂. A fost construit la finalul secolului XIX cu ocazia sărbătoririi a 1.000 de ani de la momentul aşezării maghiarilor în bazinul Panonic, iar printre sursele de inspirație am aflat că a fost Castelul Corvinilor de la Hunedoara.

Aici se află acum Muzeul Agriculturii, se pare că cel mai mare astfel de muzeu din Europa. Nu e tocmai un domeniu de interes pentru mine dar au o colecție zoologică foarte vastă (partea asta e similară cu Antipa la noi) care cred că pentru copii ar fi interesant de văzut.

În rest, aş recomanda mai degrabă o plimbare prin parcul în care este construit castelul.

Castelul Vajdahunyad e un castel demonstrativ, nu ceva evoluat în mod natural. E drept, la fel a fost și cazul turnului Eiffel și asta nu ne împiedică să-l admirăm 🙂 Totuși, castelul e probabil mai interesant pentru cineva apropiat de istoria Ungariei și care recunoaște diferitele elemente care îl compun; eu am recunoscut doar bucățica ce aduce a Castelul Corvinilor.

Muzeul Agriculturii e mai interesant decât mă așteptam; acoperă toate aspectele, de la creșterea animalelor la cinegetică și viticultură; are și o secțiune consistentă despre istorie, chit că e o istorie care revendică Transilvania. Muzeul pare să fi evoluat dintr-un muzeu comunist și are secțiuni foarte moderne, interesante și bine puse în valoare, dar și secțiuni cu aproape nicio explicație.

Merită vizitat într-o zi ploiasă.


Cum ajungi

Castelul Vajdahunyad pe hartă.

Costuri

Intrare în muzeu și Turnul Apostolilor: 3.000 HUF.


Biserica Sf. Ştefan

A treia cea mai mare biserică din Ungaria, este numită după primul rege al Ungariei, care a fost santficat şi a cărui mână dreaptă chiar se află într-un relicvar în biserică.

Mi-a plăcut mult mai mult aici decât la Mátyás Curch. Este şi mai mare şi impresionantă, iar când am ajuns noi era un cor care cânta extrem de frumos. Chiar mi-a plăcut.

Am urcat şi în unul din cele două turnuri şi, pentru cā deja se înserase, se vedeau foarte frumos luminile din piața de Crăciun din fața bisericii. Şi asta în ciuda ploii care parcă începea din ce în ce mai tare.

Biserica asta chiar aş trece-o pe lista de văzut.

Impresionantă, prin dimensiuni și decorațiuni (care parcă aduc aminte de abordarea ortodoxă). Când am fost noi am prins și un cor care cânta muzică bisericească, deși nu știu dacă era ceva sezonier sau se întâmplă în mod regulat.

Se poate urca și în turn (urcând până la un punct pe cupola bisericii, lucru interesant în sine). Priveliștea e spectaculoasă, în special dacă nu urci noaptea, pe ploaie 🙂

La negative, puhoiul de turiști cam știrbește din misticism/solemnitate, iar explicațiile muzeistice sunt aproape inexistente. Plus că pe unul dintre puținele panouri informative am găsit un text cu toate clișeele despre româna vorbită de maghiari. Așa ajungi să râzi în biserică 🙂


Cum ajungi

Basilica Sf. Ștefan (Szent István Bazilika) pe hartă.

Costuri

Intrare în biserică și urcare pe cupolă: 3.200 HUF.


Citadela

Spre Citadelă ne-am pornit de la hotel pe jos, a trebuit să traversăm din Pesta spre Buda, şi am făcut vreo 30 de minute, poate ceva mai mult cu opririle pentru poze.

Aflat în vârful unui deal (Gellért), construit de austrieci, e un monument istoric înscris în Patrimoniul Mondial Unesco, dar momentan închis pentru reabilitare aşa că nu am putut să-l vizităm. Şi deşi a fost ceva urcuş pană acolo, nu-mi pare rău pentru că view-ul este absolut minunat. Doar pentru asta şi merită să urci. Şi pentru ceva mişcare🙂

Un obiectiv inedit, foarte interesant și foarte închis 🙂 O fortăreață de mijloc de secol 19, care mi-a adus aminte prin poziție de Montjuïc. Din păcate e închisă pentru renovare, nu se știe până când (termenul inițial era în 2022).

Așa că pentru moment oferă doar o destinație pentru o plimbare ceva mai susținută, pe alei îngrijite și nu extrem de aglomerate, care oferă și diverse locuri de belvedere asupra Budapestei.


Cum ajungi

Citadela, pe hartă.

Costuri

Gratuit, când era permis accesul.



Alte Obiective

Budapesta - Flippermúzeum

Flippermúzeum

Singurul obiectiv pe care îl aveam pe listă (cel puțin unul dintre noi) și pe care nu am reușit să îl vizităm. Are un program ciudat, verificați din timp când e deschis.

Aparent, pentru ~550 de lei puteți închiria muzeul doar pentru voi!

Pe moment

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top