De ce să mergi:
- Îți place să conduci
- Natură
- Inedit
Durată:
1 zi
Ratingul nostru:
Impresiile noastre
Santina
Sunt deja câțiva ani buni de când ne muncim să ajungem din nou pe Transalpina și Transfăgărășan. Ne-a ieşit doar Transalpina, dar una din două tot e bine 🙂.
Destinația finală a fost Alba Iulia, iar planul inițial era să mergem pe Transfăgărășan și să ne întoarcem pe Transalpina. Doar că am reconfigurat traseul când am aflat că pe Transfăgărășan sunt condiții serioase de ploaie. De ploaie am scāpat, e drept, dar am dat peste un vânt şi un frig, de iarnă.
Am intrat pe Transalpina dinspre Novaci și am ieșit la Sebeș, iar dacă până pe la Rânca vremea a fost însorită, deși cu vânt și vreo 15 grade, după aia cu cât am început să urcăm mai mult s-a întețit vântul. atât de tare că simțeai că mișcă mașina, temperatura a scăzut la vreo 7 grade, iar din punctul ăsta eu am renunțat să mai cobor din mașină.
În ciuda vremii ne-am bucurat de drum pentru că fiind o zi de joi nu erau prea mulți turiști, dar asta a fost și ideea, să ne ferim de aglomerație și de cozile de maşini. Ceea ce s-a și întâmplat.
Plimbarea pe cel mai înalt drum rutier din România e spectaculoasă, ai priveliști și peisaje absolut minunate, natură și aer. Pe alocuri parcă ești într-o altă lume, mai ales că nu ai semnal la telefon. Ceea ce, recunosc, mi s-a părut un pic straniu.
E un drum pe care îmi doresc să-l mai fac într-o zi, dar mai bine pregătită de iarnă.🙂
Și dacă ar fi să-ți mai recomand ceva ar fi să nu pleci flămând pe traseul ăsta, cum mi s-a întâmplat mie 😁
La Rânca poți face cam ultimul popas pentru mâncare sau o cafea, asta până ajungi la Sebeș. Mai e o stână/popas undeva pe drum dar nu am detalii. Asta ca să știi.
Radu
Dacă ar fi să rețineți un singur lucru din postul ăsta, sper că e să nu mergeți pe Transalpina în zilele de weekend. Am făcut-o eu, vorba aia, ca să nu trebuiască să o faceți voi, așa că mă puteți crede pe cuvânt.
Și pentru că ne-am promis să revenim când o să ne putem bucura de traseu, iată-ne aici într-o zi de joi 🙂
Drumul ăsta este fantastic pentru cei cărora le place să conducă, mai degrabă decât să dea liniuțe sau să o calce pe autostradă. Curbe peste curbe, serii de ace de păr, pante și rampe și, mai ales pe partea oltenească, peisaje de îți tot vine să oprești ca să le admiri pe îndelete.
Ajuns în Alba, drumul trece mai degrabă printre versanți împăduriți, pe valea Sebeșului. Nu e neapărat ceva care să entuziasmeze pasagerii, deși pentru șofer rămâne la fel de plăcut. Dar puteți face o oprire la Oașa, să vă destindeți și să admirați lacul. Și, cine știe, să faceți un picnic dacă aveți provizii și vreme bună.
De la ultima noastră trecere pe aici mi se pare că s-au înmulțit și punctele în care poți face popas – sau, poate, de data asta nu au fost pline de grataragii. Oricum, ăsta e genul de traseu pe care să nu îl faci contra cronometru, ci să îți aloci timp pentru a te bucura de el pe îndelete.
Asfaltul e foarte bun, poate mai puțin prin zona Obârșiei Lotrului, dar chiar și acolo nu e ceva care să pună probleme.
În concluzie, recomand experiența asta. Mai ales că poate fi inclusă, fără mare efort, în planuri mai ample. De exemplu, la un drum București-Alba Iulia, un scurt ocol pe Transalpina ar adăuga doar o oră și jumătate – două la timpul total. Și merită fiecare secundă.
Ponturi
Evitați zilele de weekend.
Luați-vă și haine mai groase.
Salvați/memorați harta, pentru că veți pierde semnalul.
Timp
~3/4 ore pentru Transalpina în sine, plus pauzele de poze și drumul până la Novaci sau Sebeș.
Costuri
Gratuit.
Cum ajungi
Pentru a parcurge integral Transalpina, intrarea dinspre Oltenia se face pe la Novaci, iar cea dinspre Transilvania se face pe la Sebeș.
Mai există și varianta Vâlcea-Căciulata-Voineasa-Obârșia Lotrului, dar pe asta o avem pe listă ca obiectiv în sine, revenim cu detalii într-o zi 🙂