Prăpăstiile Zărneștiului

Prăpăstiile Zărneștiului

De ce să mergi:

  • Natură

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

Deși mergem la Brașov mai des decât prin alte locuri, nu prea am făcut drumeții, cu toate că sunt nenumărate trasee ce pot fi făcute prin împrejurimile Braşovului, cu durate și dificultăți diferite. Avem în plan însă să schimbăm asta în viitor. 

Așa ne-am pornit noi într-o luni mai spre prânz către Zărnești, pentru o plimbare prin Prăpăstiile Zărneștiului, în Parcul Național Piatra Craiului. 

Aflate la vreo 35 de kilometri de Brașov, am mers cu mașina până la Fântâna lui Botorog, unde am și parcat. Poți merge și mai mult, până aproape de bariera de unde încep de fapt cheile. Noi am vrut însă să mergem mai mult pe jos, ca doar cu scopul ăsta venisem.

E un traseu foarte accesibil, pe un drum de pietriș, accesibil oricui. Am înțeles că în weekend e destul de aglomerat, însă noi am fost într-o zi de luni și ne-am întâlnit cu maxim cinci oameni și trei câini obișnuiți cu turiştii.

Vremea a fost superbă, o zi de toamnă însorită dar friguroasă, mi s-a părut mie. La un moment dat nu mi-ar fi stricat o geacă mai groasă decât cea pe care o aveam și chiar o căciulă. 

Din loc în loc pe traseu găsești panouri cu informații despre flora și fauna zonei. Iar dacă ai noroc și ești atent, poți zări pe creste capre negre. 

Noi ne-am oprit și ne-am hotărât să ne întoarcem cand am ajuns la urcușul spre cabana Curmătura. Timpul estimat era de 2 ore, chiar 2 ore și jumătate, ne-ar fi prins noaptea la întoarcere așa că am hotărât să lăsăm pe altă dată. Cred că cel mai potrivit ar fi să revenim vara când ziua e lungă.

Toata plimbarea a durat vreo două ore, poate chiar ceva mai mult. Dar noi am făcut multe opriri de poze, căscat gura, citit toate informațiile de pe panouri.

Oricum, Cheile Zărneștiului oferă un traseu extrem de accesibil, seamănă mai degrabă cu o plimbare prin parc. Așa că o recomand, mai ales pentru cei nu foarte antrenați.

În ultima vreme a început să ne dea ghes inima să ieșim mai des în natură. Dar e un imbold așa, mai discret, cât de-o plimbare ușoară, nu chiar de făcut vreo creastă sau mers pe vreo vale de abrupt.

Așa că la ultimul nostru drum pe la Brașov am început să ne uităm după trasee ușoare prin zonă, care să nu fie totuși prea noroioase după cele câteva zile de ploaie. Până la urmă s-a votat pentru Prăpăstiile Zărneștiului, care bifează cam toate cerințele: foarte accesibile dinspre Brașov, priveliști spectaculoase cu efort minim și echipament minim.

Toate calitățile fac din locul ăsta unul foarte popular și, evident, aglomerat, așa că ne-am organizat să facem plimbarea în timpul săptămânii. A fost o decizie foarte inspirată și, dacă mă-ntrebi pe mine, e chiar o condiție importantă dacă vrei să te bucuri de experiență.

Și ai de ce să te bucuri: locul arată fantastic – și când drumul se strecoară printre doi pereți de piatră, și când valea se deschide în fața ta și vezi versanții stâncoși sau câte-o coamă împădurită. Până și drumul spre intrarea în chei este plăcut, o plimbare prin pădure, pe o vale care se ridică tot mai mult în stânga și-n dreapta ta.

În zonă sunt și trasee de escaladă, cam dificile, dovadă și câteva bucle abandonate pe ici, pe colo. Dar sunt și alea de ținut pe listă 🙂

Zona este vizitată, uneori, de urși – probabil ăsta ar fi singurul motiv pentru care să mergi în grup mai mare sau în zile aglomerate. Pe de altă parte, dacă nu e mare balamuc poți avea ocazia să vezi vietăți mai pașnice, cum ar fi un pui de bufniță, primul pe care îl văd în libertate. Sau caprele negre, cocoțate pe stânci, despre care doar am citit pentru că în ziua aia au stat ascunse.

Per total o plimbare pentru oricine, de la copii la bunici. Drumul e foarte bun, așa că o opțiune interesantă e și o tură cu bicicletele. Noi o să mai venim, probabil, pe aici; data viitoare avem pe listă și un eventual drum până la Curmătura.


Timp

Cam două ore de plimbare.

Costuri

10 lei/persoană. În zonă nu prea e semnal, recomandarea ar fi să plătiți biletele înainte să intrați în Prăpăstii. Detalii despre bilete, aici.


Cum ajungi

Cel mai bine e să lași mașina la Fântâna lui Botorog.

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top