Parada Baloanelor 2022

Parada Baloanelor

De ce să mergi:

  • Inedit
  • Adrenalină (dar mai lentă)
  • Peisaje

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

Trebuie să mărturisesc că mi-au trebuit 10 ani să mă las convinsă de Radu să mă plimb cu balonul şi n-aş fi crezut că o să-mi placă aşa tare şi că o să mai vreau. 😄

A ajutat foarte tare şi locul, undeva la 40 de km de Târgu Mureş, într-o zonă cu dealuri încă înverzite la început de toamnă, cu păduri, văcuțe pe păşuni, deasupra unui sat care abia se trezea şi pe o vreme absolut minunată.

Trecând peste cost,  e o experiență pe care o recomand.

N-aş sti să spun acum de ce atunci când am rezervat am ales zborul de la 7 dimineața (pentru că asta a însemnat să ne trezim înainte 5) şi nu pe cel de după-amiază, dar bine am făcut pentru că la cât de petrecăreți mi-au părut „baloniştii” (cum le spune Radu) nu ştiu cine ar mai fi pilotat.

Aşa că iată-ne la locul de întâlnire (curtea unei pensiuni) pe la 7 fără 10, făcându-ne probleme că am întârziat, ca să ne dăm seama că de fapt oamenii abia atunci se trezeau, aşa că am aşteptat să se dezmeticească toți, să-şi bea cafeaua, să facă prezența, să ne găsim pilot şi să plecăm într-un final, spre ora 8,  către locul de unde trebuia să ne luăm zborul. Partea asta cu siguranță puteau să o planifice mai bine.

O data ajunşi pe câmpul de zbor a fost interesant să asistatăm la asamblarea şi pregătirea de zbor a balonului.

Mi-a plăcut foarte tare momentul deaprinderii de la sol, m-am simțit ca în Aventurile lui Habarnam :), dar cu mai puțini prichindei. Pentru că fiind o nacelā de mici dimensiuni am fost doar noi doi, plus pilotul şi un învățăcel.  Zborul a durat undeva la vreo 45 de minute, iar în  jurul nostru au mai zburat alte câteva baloane.  Şi să urmareşti celelalte baloane, să vezi în ce direcție o iau, să vrei să zbori mai sus decât ceilalți, face parte din farmecul unei astfel de călătorii.

Singura emoție pe care am avut-o a fost când mă gândeam la aterizare, să nu fie pe casa sau acareturile vreunui cetățean 😀. Dar a fost mult mai lin decât mă aşteptam, oricum pilotul comunică tot timpul prin stație cu cei de la sol, iar la aterizare ne-a mai aşteptat cineva care a dat o mână de ajutor.

Am mai aşteptat puțin până au strâns şi ambalat balonul, după care am plecat înapoi la bază să-mi iau diploma de onoare pentru primul zbor cu balonul, când mi s-a dat şi titlul de contesă😉. Şi nu orice fel de contesă, ci cea care a aterizat (cu bine) lângă benzinarie.

Acum aş vrea în Cappadocia.

Când am zburat prima oară nu am reușit să o conving pe Santina să vină și ea. Dar după ce a văzut pozele, a ascultat descrierile iscusite și după ce am dus nițică muncă de convingere, s-a hotărât să încerce experiența.

Am vrut să zburăm și anul trecut, dar ne-am ales doar cu un drum la Târgu Mureș și cu un păstrăv prăjit, că vremea nu ne-a lăsat să zburăm. Anul ăsta a fost cu noroc 🙂

Pe vremuri festivalul era chiar asta, un festival, cu lume multă, mici, tiribombe, agitație. Dar aparent autotitățile au intervenit iar acum participarea e limitată la cei care chiar zboară cu balonul. Ca să fiu onest, mi se pare că experiența e mai plăcută fără toată vânzoleala.

De zburat se zboară când e aerul mai rece (dar totuși lumină), adică dimineața devreme și seara. Din ce mi s-a spus zborurile de seară tind să fie ceva mai scurte, pentru că aerul nu se răcește mereu foarte repede.

De aceea (și din motive de logistică), am ales să zburăm dimineața. Asta deși eu nu sunt fan al trezitului devreme. Deloc.

Nu a ajutat nici că am dârdâit nițel, când se-ngâna noaptea cu ziua, până s-a amplasat nacela, s-a desfășurat și umflat balonul.

Dar am uitat de toate neajunsurile astea când ne-am ridicat în aer. Și am văzut dealurile, unele împădurite altele cu pajiști, care se scuturau de ultimele fuioare de ceață. Pe ici pe colo, câte un sat care se trezea la viață, câte un sătean cu cafeaua uitată în mână, uitându-se la baloane, câte un pâlc de cai agitați de formele neobișnuite de pe cer.

Iar în jurul, deasupra și dedesubtul nostru, alte baloane 🙂

Ca să vă calibrați așteptările, e bine să înțelegeți că aici e vorba, de fapt, de niște oameni pasionați de baloane, care își mai astupă din costuri luând niște pasageri. Adică nu există neapărat orientarea aia către client la care ne așteptăm de la o întreprindere 100% comercială.

Asta nu înseamnă că a fost ceva teribil de neplăcut – oamenii politicoși, atenți să nu cădem în cap când urcam/coboram din nacelă, să nu ne ținem de furtunurile cu gaz, din astea. Ba m-au și lăsat să manevrez nițel arzătorul 🙂

Per total, o experiență foarte plăcută, pe care o vom repeta mai mult ca sigur. Și pe care, evident, o recomand. Aș zice că mare parte din farmec vine de la peisajul în care zbori; deși puteți zbura cu balonul și pe lângă București (și alte orașe mari), cred că merită drumul până într-o zonă mai izolată. Sau în Turcia.


Ponturi

Parada are loc spre final de septembrie; urmăriți pagina lor de Facebook pentru detalii despre înscrieri.

Timp

Locul e cam la 45 de minute de Târgu Mureș; zborul durează până într-o oră, iar pregătirea și întoarcerea poate ajung și ele la maxim două ore. Deci o dimineață plină 🙂

Costuri

În 2022 zborul a costat 800 de lei de persoană, din care 300 avans la rezervare.


Cum ajungi

Parada Baloanelor ale loc la Câmpu Cetății. Click aici pentru hartă.


Website

paradabaloanelor.ro

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top