Palatul de la Potlogi - exterior

Palatul brâncovenesc din Potlogi

De ce să mergi:

  • Conace
  • Istorie
  • Getaway
  • Arhitectură brâncovenească
  • Picnic

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

Spre deosebire de Radu, mie mi-a plăcut ghida, în ciuda derapajelor gramaticale, care într-adevăr nu ar fi un exemplu bun dacă mergeți cu copiii. Dar ne-a dat detalii care nu apar pe panourile explicative sau în cărțile de istorie. Și a avut răbdare cu toți întarziații la poze 🙂 Plus că face asta 8 ore pe zi.

Radu are dreptate, curățenia este impecabilă, însă eu am simțit nevoia de mai multă verdeață și copaci – a fost o zi din luna lui cuptor. Un loc de picnic tot am găsit, într-unul dintre cele două foișoare.

Dacă aș reveni, aș face-o într-o zi ceva mai răcoroasă.

Ah, și să nu uit, pentru o bucureșteancă speriată tot timpul că nu găsește loc de parcare, aici e o parcare amenajată chiar la intrare. Concluzie: clar, mi-a plăcut excursia, am petrecut timp cu Radu și am ajuns la concluzia că trebuie să mai schimb meniul de picnic 🙂. Aș recomanda-o mai degrabă celor care au copii, pasionați de istorie, dar nu numai.

Ca să fiu onest mă așteptam la un domeniu mai mare și mai bogat, dar așa e viața – îți taie ăștia capul și pe urmă vin toți să rupă din pământul tău și să fure cărămizile din conac.

Până la urmă e de salutat că au reușit să restaureze tot ansamblul, chiar dacă a rămas pe o bucățică de pământ.

Nițel neclare exponatele, mai ales perioadele din care provin, dar per total oferă o imagine decentă despre vremurile alea. Ghida a fost neașteptat de informată, chit că a mai derapat gramatical pe ici, pe colo. Sigur, mi-ar fi plăcut să putem vizita fără ghid dar asta e.

Bonus pentru curățenie – totul impecabil. Probabil ajută și că stă ghida cu ochii pe tine, deși eu când am fost la baie m-am dus singur.

Concluzie: mi-a plăcut, nu aș repeta vizita pe cont propriu dar aș mai merge cu cineva care nu a fost.


Ponturi

Coronavirus: reglementările impun dezinfectare zilnică, iar aici asta se întamplă între 13.00 și 14.00. Dacă ajungi la 12 e perfect ca să vizitezi ansamblul, apoi să dai o tură prin grădini și să te așterni la picnic fără să te aglomereze nimeni.

Timp

Dacă te grăbești, într-o oră ai văzut totul.

Dacă abordezi lucrurile mai relaxat, plus un picnic, probabil stai vreo 3-4 ore.

Costuri

Intrare: 10 lei /persoană


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.

Cam o oră și ceva dacă pleci din București într-un weekend de vară. La plecare am mers pe A3, lucru plictisitor; la întoarcere ne-am băgat prin sate (ca să ajungem la semi-bonus). Dacă nu te grăbești poți să mergi pe lângă autostradă, să mai iei nițel contact cu România reală. Mai ales dacă nu ți-e frică de benzi înguste, că asfaltul nu crește chiar pe toate drumurile.


Semi-bonus

La doar 14 kilometri se află conacul Drugănescu, alt monument istoric și arhitectural. Dacă ai timp (ești la plimbare!), la întoarcere poți trece pe acolo.

De ce e doar „semi” bonus? Conacul e acum sediul protopopiei Bolintinului, sau ceva similar. Am citit că s-ar vizita și interiorul, noi eram neprogramați și nu am găsit pe nimeni. Dacă nu suni din timp poți, totuși, să dai o raită pe pajiste sau să fumezi iarba-dracului pe o bancă, în liniște și ciripit de păsărele.

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top