De ce să te duci

 • Cultură
 • Inedit

Ratingul nostru

5/5

Zile de plimbare

1 zi

IMPRESIILE NOASTRE 

Santina

Ce puteam face într-o zi ploiasă şi rece de ianuarie?  Să vizităm un muzeu, desigur. 🙂

Şi ca să fim în ton cu vremea de afară, am ales Bacovia.

Cunoscut în primul rând ca poet, am fost surprinsă să aflu că Bacovia a fost mai întâi muzician dar şi un desenator talentat. Agatha Bacovia, deşi poetă şi ea, şi-a dedicat viața susținerii lui, ajutându-l să se afirme de fapt ca poet. Unde se adevereste încă o dată zicala că „în spatele unui barbat de succes stă o femeie puternică”. 😏

Revenind la muzeu, mă aşteptam la un interior rece și întunecat, dar am fost surprinsă să găsesc o casă, deşi foarte mică, primitoare şi luminoasă.Totul a rămas încremenit în timp aici, iar obiectele din interior par că încă îşi aşteaptă stăpânii.

Mi-a plăcut şi că nu am găsit atmosfera rigidă de muzeu, iar ghida, vizibil pasionată de ceea ce face, a ştiut să recreeze atmosfera şi povestea de demult.

Concluzie: Chiar dacă poate poezia bacoviană v-a dat bătăi de cap la şcoală, eu cred că merită o vizită. Şi aş recomanda turul ghidat, ca să aflați şi povestea din spatele locului. Cei 6 lei în plus la bilet merită cu siguranță.

Radu

Dacă eram poet, ziceam că vizita asta la muzeu a fost o poveste de dragoste. Mă rog, poate nu ziceam fix asta, că nu rimează. În realitate vizita a fost despre o poveste de dragoste: cea dintre Agatha și George.

Nu știam mai nimic despre Bacovia, în afară de poezii în sine; tot ce am aflat despre viața lui a fost o noutate și, dincolo de asta, nu s-a mulat deloc pe așteptările mele de atmosferă sumbră, spleen, apăsare.

Laitmotivul întregii povești îl constituie pasiunea și susținerea Agathei pentru poet; pe firul ăsta se brodează o sumedenie de informații: faptul că poetul a fost, de fapt, și muzician, și atlet, și grafician; enorma lui modestie, cămăruța minusculă în care îi plăcea să-și petreacă timpul; poeziile aruncate de el și culese de Agatha; creația Agathei; personalitățile opuse ale celor doi.

Sigur, exponatele interesante, decorul cvasi-original, dar esențială aici a fost povestea și felul în care a spus-o ghida.

Concluzie: Da, recomand, mi se pare o contradicție frumoasă cu imaginea pe care ne-au format-o în liceu. 

Timp

Probabil am stat cam o oră. Sincer, puteți face o escală și într-o zi obișnuită, în drum spre supermarket.

Costuri

Intrare: 10 lei/persoană. Tur ghidat: 6 lei/persoană. Taxă foto: 15 lei. Fără POS.

Cum ajungi la Casa memorială „George și Agatha Bacovia”

Click aici pentru indicații de la Google.

2 Comentarii

 1. Spirescu Lelia

  Vă mulțumim pentru vizită și când vi se face dor de poezia bacoviană, nu ezitați să ne revizitați!

  Răspuns
 2. Santina

  Ne întoarcem cu siguranță, dar într-o zi cu soare și trandafiri înfloriți 🙂

  Răspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Share This