Casa memorială „George și Agatha Bacovia” - detaliu

Muzeul Bacovia

De ce să mergi:

  • Cultură
  • Inedit

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

Ce puteam face într-o zi ploiasă şi rece de ianuarie?  Să vizităm un muzeu, desigur. 🙂

Şi ca să fim în ton cu vremea de afară, am ales Bacovia.

Cunoscut în primul rând ca poet, am fost surprinsă să aflu că Bacovia a fost mai întâi muzician dar şi un desenator talentat. Agatha Bacovia, deşi poetă şi ea, şi-a dedicat viața susținerii lui, ajutându-l să se afirme de fapt ca poet. Unde se adevereste încă o dată zicala că „în spatele unui barbat de succes stă o femeie puternică”. 😏

Revenind la muzeu, mă aşteptam la un interior rece și întunecat, dar am fost surprinsă să găsesc o casă, deşi foarte mică, primitoare şi luminoasă.Totul a rămas încremenit în timp aici, iar obiectele din interior par că încă îşi aşteaptă stăpânii.

Mi-a plăcut şi că nu am găsit atmosfera rigidă de muzeu, iar ghida, vizibil pasionată de ceea ce face, a ştiut să recreeze atmosfera şi povestea de demult.

Concluzie: Chiar dacă poate poezia bacoviană v-a dat bătăi de cap la şcoală, eu cred că merită o vizită. Şi aş recomanda turul ghidat, ca să aflați şi povestea din spatele locului. Cei 6 lei în plus la bilet merită cu siguranță.

Dacă eram poet, ziceam că vizita asta la muzeu a fost o poveste de dragoste. Mă rog, poate nu ziceam fix asta, că nu rimează. În realitate vizita a fost despre o poveste de dragoste: cea dintre Agatha și George.

Nu știam mai nimic despre Bacovia, în afară de poezii în sine; tot ce am aflat despre viața lui a fost o noutate și, dincolo de asta, nu s-a mulat deloc pe așteptările mele de atmosferă sumbră, spleen, apăsare.

Laitmotivul întregii povești îl constituie pasiunea și susținerea Agathei pentru poet; pe firul ăsta se brodează o sumedenie de informații: faptul că poetul a fost, de fapt, și muzician, și atlet, și grafician; enorma lui modestie, cămăruța minusculă în care îi plăcea să-și petreacă timpul; poeziile aruncate de el și culese de Agatha; creația Agathei; personalitățile opuse ale celor doi.

Sigur, exponatele interesante, decorul cvasi-original, dar esențială aici a fost povestea și felul în care a spus-o ghida.

Concluzie: Da, recomand, mi se pare o contradicție frumoasă cu imaginea pe care ne-au format-o în liceu. 


Timp

Probabil am stat cam o oră. Sincer, puteți face o escală și într-o zi obișnuită, în drum spre supermarket.

Costuri

Intrare: 10 lei/persoană.

Tur ghidat: 6 lei/persoană. Taxă foto: 15 lei. Fără POS.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.


Website

mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-george-si-agatha-bacovia/


Pe moment

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



2 comentarii la “Muzeul Bacovia”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top