În plimbarea noastră la Malmö am dat o fugă până în Copenhaga, timp de o zi, ca să vedem niște prieteni și alte obiective turistice 🙂
Impresiile noastre
Santina
Am profitat de excursia la Malmö şi de faptul că oraşul, fiind mic, poate fi văzut într-o zi, aşa că am traversat podul Øresund cu trenul şi am petrecut o zi şi în Copenhaga. În vreo 40 minute ajungi fix în centrul capitalei daneze.
Plimbarea prin Copenhaga a stat sub semnul frigului, aşa că fii pregătit să citeşti de multe ori despre cât neprietenoasă a fost vremea cu noi.
Capitala daneză, mai mare şi mai turistică decât oraşul vecin suedez, ne-a întâmpinat cu un frig, o ploaie şi un vânt teribile. Şi recunosc că din cauza asta nu m-am putut bucura de oraş aşa cum mi-aş fi dorit. Mi-ar plăcea să revin într-o perioadă mai caldă, dar doar după ce uit cât de urâtă poate fi vremea aici dacă are ea chef.🙂
Deşi am stat mai puțin de o zi şi în ciuda frigului, am reuşit să vedem câteva dintre principalele atracții ale Copenhagăi.
Radu
La cât de mișto sunt țările nordice, de la oameni la arhitectură și de la organizare la peisaje, era și cazul să aibă măcar vreme proastă, altfel nu ar fi fost deloc corect 🙂
A fost prima mea vizită aici, deci nu prea am termen de comparație, dar oricum orașul este mai puțin aglomerat decât mă așteptam și, în general, lipsește atmosfera aia grăbită, de furnicar, din marile orașe.
Toți își văd de treaba lor, până și schimbarea de gardă de la Amalienborg a părut mai degrabă un grup de cetățeni care se duc la serviciu :).
În rest, totul e aerisit, curat și bine întreținut, de la clădirile impecabile din centrul vechi și până la experimentele de arhitectură modernă pe care le poți vedea de-a lungul câte unui canal.
Am zgâriat nițel suprafața obiectivelor turistice, dar clar e de revenit aici.
Castelul Rosenborg
Santina
A fost construit în stil renascentist la început de secol XVII, ca reşedință de vară, de către Christian IV, un rege emblematic pentru istoria daneză, care a domnit aproape 60 de ani.
Interioarele castelului nu au nimic de-a face cu minimalismul nordic 🙂, ci păstrează încă fastul regilor şi reginelor care au trecut pe aici. Ce mi s-a părut interesant a fost să aflu că unele camere arată exact ca acum câteva sute de ani în urmă, iar obiectele de decor sunt cele originale.
Acum, actuala familie regală îl mai foloseşte doar pentru păstrarea diverselor obiecte vechi şi prețioase, castelul fiind deschis pentru vizitare încă de la finalul secolului XIX.
În trezoreria palatului poți admira bijuteriile coroanei, inclusiv coroana din aur realizată special pentru încoronarea regelui Christian IV. E un loc ce îți ia ochii 🙂.
Iar dacă vremea sau mai degrabă ploaia te lasă (pe noi nu ne-a lāsat), poți face o plimbare în micul parc dimprejur.
Dacă ar fi să fac o listă cu ce e de neratat în Copenhaga, deşi nu voi face 🙂, castelul ăsta s-ar afla cu siguranță pe ea.
Radu
Un castel mai pe gustul Santinei, în care aproape că poți să-ți imaginezi prințesele gătite de bal 🙂
Mie mi-a plăcut în primul rând din punct de vedere muzeografic – traseul este foarte bine gândit, foarte bine explicat și tehnologia e folosită, cu cap, pentru a optimiza experiența și vibe-ul – nu mai ai panouri și afișe de tot felul, ci QR codes pe care le scanezi și citești tot ce vrei să știi direct pe telefon. (Mă rog, cred că există și niște audioguides).
În al doilea rând, interioarele sunt conservate și/sau restaurate uimitor de bine, parcă ești teleportat într-un documentar pe Discovery, pe vremea când făceau documentare. Ca impresie personală, stilul general mi s-a părut ușor nefiresc, senzația a fost de cultură de import pe care monarhii danezi au asimilat-o cum s-au priceput ei mai bine.
Evident, e unul dintre cele mai populare obiective din oraș, deci poate fi ușor iritant să trebuiască să aștepți un cuplu de turiști care nu se mai urnește de lângă ceasul muzical (și la pariu că n-au nici blog). Dar dacă ai vizitat vreodată Muzeele Vaticane, aici o să te simți de-a dreptul singur-cuc.
Trezoreria, cu bijuteriile coroanei, e păzită, dar chiar și așa castelul merită vizitat de oricine are ocazia.
Cum ajungi
Castelul Rosenborg pe hartă.
Costuri
Intrare: 130 DKK
Round tower
Santina
E o altă clădire emblematică pentru Copenhaga, ce dateaza din secolul XVII, tot din vremea lui Christian al IV-lea, regele care a lăsat în urmă multe construcții încă în picioare şi azi.
Aici au loc acum concerte şi expoziții, iar din vârf poți admira şi fotografia oraşul. Posibil să fie şi alte locuri de unde poți vedea oraşul, iar dacă le găseşti nu e musai să urci şi aici. Dar dacă urci, îți doresc să ai parte de mai puțin vânt decât noi. 🙂
Radu
Cel mai interesant lucru legat de turn e că nu are scări, ci o rampă de acces, iar pe vremuri pe aici regii urcau cu trăsura sau călare. În rest, expozițiile pe care le-am găsit prin săli nu aveau nicio legătură cu istoria, ci cu ceva arte plastice moderne, deci nu m-au atras.
De sus ai o priveliște frumoasă asupra întregului oraș, dar dacă nu-s pe acolo Alina sau Cătălin, să-ți arate/povestească despre diferitele clădiri, probabil nu o să ți se pară foarte captivant.
Cum ajungi
Round Tower (Rundetaarn) pe hartă.
Costuri
Intrare: 40 DKK
Mica Sirenă
Santina
Când spui Copenhaga, spui inevitabil şi Mica sirenă, celebrul personaj din celebrul basm al lui Hans Christian Andersen. Nu aveam cum să o ratăm aşa că am înfruntat vânt şi ploaie ca să-i facem o vizită.
Partea bună pe o astfel de vreme e că nu-s prea mulți turişti şi am putut să o pozăm în voie, fără să stăm la coadă cum se întâmplă pe la astfel de obiective.
Radu
Vizita aici a fost ușor anticlimactică. În primul rând pentru că Mica sirenă e, ei bine, mică, iar în al doilea că e doar o statuie, nu știu de ce s-a făcut atât de multă vâlvă.
E drept, e un simbol al orașului, e păcat să o ratezi, dar o recomand mai degrabă pentru plimbarea până acolo, pe chei, decât pentru statuia în sine.
Cum ajungi
Mica sirenă pe hartă.
Costuri
Acces gratuit.
Nyhavn
Santina
Dacă tot am ajuns în Copenhaga, trebuia să bifăm şi portul, cu o plimbare pe canalul cu clădiri colorate de-o parte şi de alta, construite la final de secol XVII, început de secol XVIII. Şi cred că aici e cel mai instagramabil loc din Copenhaga.
Nu am reuşit să o găsim, dar într-una dintre casele de aici a locuit scriitorul Hans Christian Andersen. Şi după câte mi-am dat seama, cam în toate pare să fie acum un restaurant sau o cafenea; oricum un loc în care să te încălzeşti la nevoie.
E de departe un loc de văzut , pozat şi postat.
Radu
Probabil asta e partea de oraș care se apropie cel mai mult de stereotipul ăla de atmosferă turistică. Dar, în continuare, pe un ton temperat, mai mult „mă relaxez” și mai puțin „nu îmi pasă de nimic!”. Poate și din cauză că apa e rece și pe chei nu prea sunt balustrade.
Ni s-a spus că Nyhavn e deosebit de spectaculos iarna, când găzduiește târgul de Crăciun, dar mi se pare mai degrabă genul de loc pe care să-l admiri când e (cât mai) cald. Deci fă o plimbare pe aici, pozează câte o clădire, eventual ia masa la un restaurant de pe mal. Ai zice că sunt multe tourist traps, dar am mâncat OK, de exemplu, la Barock, la prețuri mai mici decât în Malmö.
Cum ajungi
Nyhavn pe hartă.
Costuri
Acces gratuit.