Cetatea Feldioara - incinta

Cetatea Feldioara – Marienburg

De ce să mergi:

  • Istorie
  • Arhitectură
  • Cetate 🙂

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

Istoria Cetății Feldioara începe cu multe sute de ani în urmă (undeva prin 1211), pe vremea cavalerilor teutoni; e continuată de saşii din zonă și trece prin Al Doilea Război Mondial; ajunge în anii 2000 o ruină din care se mai zăreau doar urme ale zidurilor de incintă şi trei turnuri.

În 2013 au început săpăturile arheologice şi lucrările de restaurare, iar azi cetatea mi se pare a fi foarte reuşit reconstruită.

O să găsiți multe informații pe panourile explicative din interior, despre istoria cetății, dar şi despre etapele cercetărilor arheologice care au avut loc de-a lungul lucrărilor de restaurare şi reconstrucție.  Deşi interesante informațiile, mi s-au părut cumva scrise pentru alți oameni din domeniu  şi nu pentru turişti. Sunt mult prea tehnice. Poate mă înşel , dar cred că puțini sunt cei care ajung aici şi au răbdare să citească tot. Din păcate cam asta e experiența în multe muzee din România.

În schimb camera cu jocuri mi-a plăcut tare 🙂.  Pe lângă un quiz cu întrebări din istoria locului, am dat şi peste un fel de Nu te supara frate. Să vă mai spun am jucat şi noi? Şi da, Radu a fost mai norocos.

Trecând peste faptul cam ajuns într-o dimineață cam friguroasă şi am tremurat un pic, a fost o lecție de istorie interesantă. Dacă eşti prin zona Braşovului sau în drum spre Sighişoara, poți să ieşi de pe DN şi să vizitezi cetatea. Dacă e o zi senină, cu atât mai bine; poţi admira împrejurimile de pe zidurile cetății.

Pentru plimbarea asta aveam niște planuri ambițioase de drumeție, dar din cauza vremii am renunțat și ne-am consolat cu o cetate 🙂

Una dintre cele mai bine restaurate fortificații din România, Cetatea Feldioara e, fără niciun dubiu, un obiectiv de vizitat.

Reconstrucția a pus un mare accent pe autenticitate și realism, iar tot ansamblul este foarte bine îngrijit.

Ca muzeistică, experiența este una mixtă. Pe de-o parte, arheologii și restauratorii chiar au de ce să fie mândri, dar la un moment detaliile specifice devin prea tehnice și prea stufoase pentru un om de rând, fie el și pasionat.

Pe de alta, există câteva spații care par să respire un suflu nou, diferit de standardul muzeelor noastre comuniste. Fie că e vorba de mica expozitie etnografică din turnul de vest, cu un overview asupra principalelor etnii conlocuitoare din zonă, fie că e vorba de istoria ilustrată a Ordinului Cavalerilor Teutoni, lucrurile se mișcă, încet, înspre direcția bună 🙂

În plus, cineva acolo s-a gândit și la copii, de la cutout-ul pentru poze în echipament de luptă și până la sălița cu jocuri și chiar o prezentare interactivă. E drept, probabil nu la echipa plimbari.ro s-au gândit când au inventat Coroana Țării Bârsei, dar mi s-a părut o idee fantastică, mai ales că am câștigat 🙂

Recomand o vizită aici, singurul regret e că biserica fortificată (în apropiere) nu poate fi vizitată şi ea.


Timp

O vizită pe îndelete nu durează mai mult de două ore.

Costuri

Intrare: 15 lei. POS disponibil.


Cum ajungi

Cetatea Feldioara pe hartă.


Website

Pagina de pe site-ul primăriei.

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top