Memorialul Închisoarea Pitești

Ce poți face într-o zi în Pitești

De ce să mergi:

  • Istorie
  • Natură

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Episodul al patrulea din seria #cepotifaceintrozi e fix în celălalt capăt al unei autostrăzi. Deci sunt puține orașe non-turistice mai la îndemână. Am vizitat:


Impresiile noastre

Ne-am pornit destul de greu, dar până la urmă era duminică, zi de relaxare, fără program strict. Iar vremea, deşi cam noroasă, s-a dovedit şi ea mai caldă decât ne-am fi aşteptat.

Cred totuşi că am mers în Piteşti cu aşteptări cam mari, dovedindu-se până la urmă un oraş relativ prăfuit, cu un centru, zonă pietonală, unde dacă nu ai vedea firme şi reclame actuale ai crede că te-ai întors în timp, înainte de ’89.

Dar nu ne-a părut rău că am ales să mergem aici, ne-am bucurat de plimbare şi timpul petrecut împreună.

OK, a fost parțial și din cauza mea, că m-am trezit cam greu și până am ajuns la Pitești era deja ora prânzului. Poate dacă aveam mai mult timp mai găseam ceva interesant.

Chiar și așa, bucata de oraș pe care am văzut-o nu m-a dat pe spate, impresia generală e de loc în care mergi cu treabă, nu pentru divertisment.

Dar tocmai asta e ideea din spatele seriei #cepotifaceintrozi – să vezi și alte bucățele de realitate, în loc de o a treia zi pe Netflix sau Xbox. Și, din punctul ăsta de vedere, Piteștiul a livrat 🙂


Miniaturile operelor lui Brâncuși

Când mi-a zis Radu de ele am presupus că este vorba de o expoziție, ceva gen muzeu, dar asta ar fi o exagerare.

Sunt, într-adevăr, operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu, executate la scară mult mai mică, dar pe care o să le găseşti între nişte blocuri comuniste, dintr-un cartier cam ponosit al Piteştiului. Aflăm totuşi că reprezintă un omagiu adus sculptorului în 1986, la 110 ani de naşterea sa.

Intenția o fi fost bună, dar dacă vreți să admirați operele lui Bâncuşi, mergeți la Târgu Jiu.

Poate că nu e neapărat bine să faci planuri de plimbare înainte să termini prima cafea. Când am pus pe listă miniaturile astea, în capul meu era ceva în genul parcului miniatural din Bruxelles. Ei bine, nu, nu seamănă deloc cu Mini-Europa.

Mă simt puțin vinovat că iau în râs un demers lăudabil, dar ansamblul e înghesuit pe un petec meschin de pământ, cu Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului încolțite între un bloc, o parcare și un Coș al Gunoiului.

Inedit de văzut, dar numai dacă parcați oricum acolo mașina.


Costuri

Gratuit.


Parcul Natural Trivale

După masa de prânz ne-a cam luat somnul, aşa că ne-a prins bine o plimbare prin Parcul Trivale.

E cel mai mare parc natural din România, amenajat într-o pădure de stejari, de acelaşi arhitect francez care a proiectat şi Parcul Romanescu din Craiova.

E relativ îngrijit, cu alei generoase şi suficient de mare încât să nu pară aglomerat într-o duminică după-amiază. Arăta splendid în decorul şi culorile de toamnă, însă cred că arată minunat în orice anotimp.

Ne-am pierdut un pic pe alei şi mi-ar fi plăcut tare să mă plimb şi cu bicicleta pe aici.

După miniaturile de mai devreme și un prânz mediocru, nu îmi mai făceam mari speranțe, dar parcul ăsta a fost o surpriză plăcută.

Imens, neașteptat de curat și neașteptat de puțin populat, m-a făcut nițel invidios pe cei care pot să se plimbe prin el oricând au chef.

Amenajarea, aici, e spre natural, cu o intervenție relativ redusă a omului în afară de alei. În zonă e și o terasă, cred că vara e un loc foarte potrivit pentru o cafea cu iubita, o bere cu prietenii sau poate chiar o nuntă, că are mirele unde să fugă :). Recomand o plimbare pe aici.


Cum ajungi

Padurea Trivale pe hartă.

Costuri

Gratuit.


Memorialul Închisoarea Pitești

La finalul plimbării am făcut o oprire la Memorialul Închisorii Piteşti, locul în care au fost închişi şi torturați de către comunişti,  în perioada 1949 – 1954, deținuți politic, în special studenți.

Sunt descrise ororile la care aceştia au fost supuşi în timpul Experimentului Piteşti, un experiment de o violență fizică şi psihică greu, de fapt imposibil de imaginat.

Am plecat de aici şocată şi revoltată, dar în acelaşi timp recunoscătoare că trăim totuşi vremuri bune.

E un loc în care cred că ar trebui să ajungă şi cei care au trăit în vremea comunismului (ca nu cumva să uite şi să regrete acele vremuri) şi cei foarte tineri (să cunoască o parte întunecată a comunismului, ca nu cumva să ne mai întorcem vreodată acolo).

Nu e neapărat foarte potrivit pentru o plimbare veselă și relaxantă, dar Memorialul e, clar, un loc de vizitat.

Ca muzeistică, e o combinație de impact între abordarea modernă a expoziției și locul în sine; mă așteptam ca exponatele să fie mai brutale, dar nu e cazul.

Pe de altă parte, informațiile prezentate sunt suficient de brutale, fără să mai aibă nevoie de suport vizual.

M-a mirat că nu am prea regăsit mențiuni despre obiectivul de „resetare” psihologică/morală a deținuților, deși acesta e în general acceptat în studiile și relatările despre Experimentul Pitești. Dar, până la urmă, faptele simple sunt suficiente ca să contureze grozăvia de acolo și să ne ajute pe fiecare să tragem propriile concluzii.


Cum ajungi

Memorialul Închisoarea Pitești pe hartă.

Costuri

Gratuit.


Alte obiective de ținut pe listă

Muzeul Județean Argeș

Am mai fi vrut să vizităm şi Muzeul Județean Argeș, în general muzeele județene sunt un amestec foarte colorat de informații, dar nu am avut la dispoziție decât jumătate de zi. Îl ținem pe listă pentru următoarea plimbare pe aici, probabil într-o primăvară. Harta.


Planetariul

Nu am mai fost într-un planetariu de când eram mici, clar am fi vrut să retrăim experiența 🙂 Harta.

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top