Peleș - salonul mic

Castelul Peleș

De ce să mergi:

  • Istorie
  • Arhitectură

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:


Mai multe imagini, în galeria de la finalul articolului.


Impresiile noastre

Mi-au plăcut întotdeuna locurile cu poveste și povești, iar castelul Peleș e un un astfel de loc.

Ridicat ca reședință de vară pentru primii regi ai României, castelul a fost o construcție modernă pentru acele vremuri, fiind primul castel din Europa cu electricitate, apă curentă sau lift.

Și dacă Branul este legat de personalitatea reginei Maria, Peleșul e despre Carol I (construit chiar la dorința sa) și regina Elisabeta. 

O vizită aici te duce într-o altă lume; afli nu doar lucruri despre istoria castelul, dar și despre momente istorice și decizii politice care s-au luat aici, despre regi și regine care i-au trecut pragul. Peleșul a fost în vremea lui de glorie și un important hub cultural, regina Elisabeta fiind poetă la rândul ei.

Totul e foarte bine intreținut, impecabil de curat, cu acel aer vechi rafinat care îmi place.

Noi am luat turul complet (ceea ce îți recomand și ție, chiar dacă este mai scump), pentru că ai ocazia să vizitezi și etajul I și mansarda și să vezi apartamentele regale. În plus e și mai puțin aglomerat decât în zona în care e turul de bază.

Spre castel poți ajunge cu mașina până într-o parcare relativ aproape, însă noi am ales o parcare în celălalt capăt al orașului și am făcut o plimbare pe jos de vreo 40 de minute. Ne place să mergem pe jos (mai ales mie😉) de câte ori e posibil, cu atât mai mult la munte.

Mi-a plăcut castelul și e foarte posibil sa mai revin cândva. Mi-ar plăcea o vizită în care  fiu doar eu prin saloanele și încăperile castelului, fără alți turişti, să mă plimb și să mă zgâiesc în voie și în tihnă la fiecare obiect, detaliu și colțişor🙂 

Cel mai spectaculos castel din România și, cred, primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat vreodată 🙂

Încercăm de mult să revizităm Peleșul, iar anul ăsta în sfârșit s-au aliniat planetele și am făcut o oprire în plimbarea noastră la Sighișoara.

Parcă mi-a plăcut mai mult acum decât atunci când eram mic, poate pentru că acum pot să asimilez și să apreciez mai bine multitudinea de detalii… te pomenești că m-am maturizat? Mă rog, detaliile rămân, evident, copleșitoare pentru o vizită de două ore, deci probabil oricâte vizite ai face aici, tot descoperi câte ceva nou.

Am fost surprins cât de bine restaurat și întreținut este interiorul, inclusiv sălile imense de la parter, pline de obiecte, decorațiuni și, ei bine, opulență. Probabil opulența aceea îi atrage și pe foarte mulții vizitatori, motiv pentru care parterul nu e o experiență ideală; partea bună e că sunt destul de puțini amatori de tur extins, cu tot cu etaj, sau tur complet, cu tot cu mansarda. Pierderea lor, câștigul celor câțiva care urcă.

În rest, au dispărut botoșii din trecut, iar accesul nu se mai face în grup organizat, deci fiecare e liber să viziteze în ritmul lui. Ceea ce e bine, dar reduce volumul de informație disponibil. Există multe explicații, pe afișe și panouri amplasate la îndemână, dar sunt totuși limitate din motive de spațiu.

M-am entuziasmat când am văzut și QR code-uri, dar spre dezamăgirea mea tot ce fac este să deschidă o notă cu același text ca pe panou. Asta e, de fapt, principala parte negativă – experiența generală nu e neapărat una de 2023. Nu pot să nu mă gândesc la potențial, o experiență multimedia la fel de bogată ca sala florentină și apartamentul imperial… la un loc 🙂

Chiar și fără tehnologie, e clar un obiectiv de vizitat.


Ponturi

Economisește timp cumpărând bilete online aici: bilete.peles.ro

Verifică, tot acolo, și programul; în general lunea e închis iar marțea există anumite limitări.

Timp

Cam două ore pentru o vizită pe îndelete, deși poți petrece lejer mult mai mult timp pe detalii.

Costuri

Expoziția de bază (parter): 50 de lei.
Parter + etaj: 100 de lei
Parter + etaj + mansardă: 150 de lei.

Se oferă reduceri pentru pensionari și elevi.


Cum ajungi

Castelul Peleș pe hartă.


Website

peles.ro


Alte imagini

Parter

Parterul castelului Peleș găzduiește încăperile cele mai ample și impresionante – sufrageria, sala maură, sala florentină, precum și sala de arme și biblioteca. Este de departe nivelul cel mai aglomerat.

Etaj

La etaj se găsesc apartamentele principale (cel al familiei regale și cele pentru oaspeți, cum ar fi apartamentul Rococo, apartamentul imperial, apartamentul Empire), precum și saloanele şi alte încăperi destinate acestora.

Mansardă

La mansardă, care, tehnic, e etajul al doilea, se află saloanele doamnelor de onoare, dar și atelierul de pictură al reginei Elisabeta. Tot aici găsești și camerele ocupate de oaspeţi-protejaţi ai familiei regale, cum ar fi Enescu sau Alecsandri.


Imaginile din interiorul castelului Peleș sunt utilizate cu acordul reprezentanților Muzeului Național Peleș.

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top