IMPRESIILE NOASTRE
Santina
Radu
Știți pozele alea de-acasă de la Gabriela Firea? Ei bine, Palatul Primăverii arată mai bine 🙂
În mod evident, m-am dus acolo cu prejudecăți – de la zvonurile despre ce au găsit acolo revoluționarii, până la imaginea publică a cuplului Ceaușescu. Realitatea e că, per total, experiența nu a fost de un kitsch spectaculos – deși am dat pe ici, pe colo de câte o excepție.
De fapt, locuința familiei Ceaușescu este ca un amestec de piese din diferite seturi de puzzle – lucru confirmat de ghid, de altfel: soții Ceaușescu se inspirau activ în vizitele de stat, iar apoi reproduceau și adaptau lucrurile care le plăceau. Și uite-așa treci dintr-un salon Louis XIV într-o grădină cu aer tropical și apoi la piscina care îți aduce aminte de Vraja Mării din Neptun.
Pe de altă parte, o informație interesantă, care dă context, e că palatul avea doar rol de locuință – din motive de precauție, membrii de partid aveau acces foarte limitat, oaspeții de stat erau primiți doar în situații excepționale (cum ar fi Nixon); nici servitorii nu prea petreceau noaptea aici. Iar după ce afli că locuința nu prea avea nicio funcție de epatare, de status, de declarație, privești cu alți ochi alegerile făcute de locatari.
Turul standard te poartă prin cea mai mare parte a încăperilor de zi-cu-zi ale cuplului Ceaușescu și ale copiilor. Exponatele, ni s-a spus, sunt originale, deși eu am îndoielile mele 🙂 și, din această cauză, cordoanele plasate strategic te împiedică să te plimbi pe unde vrei tu. Trebuie să recunosc, însă, turul este gândit foarte bine, iar punerea în scenă este extrem de naturală.
Apropo de punere în scenă, din loc în loc dai peste detalii cum ar fi pijamaua tovarășului, care îl așteaptă, proaspăt apretată, pe marginea patului; cămășile lui de Bârlad și pantofii ei din altă parte, nu am reținut de unde; aparatul de șah primit de la Gorbaciov sau panoul de control premergător conceptului de smart home.
În sfârșit, baia și robinetele din aur – de fapt sunt doar spoite și, ce să zic, pe când eram flăcău am fost în discoteci care arătau mai sărăcăcios ca baia Ceaușeștilor.
Concluzie: da, recomand. Probabil că e mai interesant pentru cei de peste, să zicem, 30 de ani – nu doar pentru contextul politic și social, ci și pentru că ei își pot aminti de moda din acea perioadă – cum ar fi mozaicurile și minunățiile alea de candelabre.
A fost și muzeul cu cel mai bine pus la punct plan de vizitare de până acum, mergând până la componența grupurilor (familii versus necunoscuți). Mi se pare o destinație foarte sigură, în contextul pandemiei.
Ponturi
Noi intenționăm să revenim pentru turul privat; recomandarea ar fi să vă gândiți foarte serios și să săriți peste turul standard făcut de noi.
Timp
E în București, deci nu calculăm drumul. Turul standard e cam o oră, cel privat o oră și jumătate.
Costuri
Cum ajungi la Muzeul Casa Ceaușescu
Click aici pentru indicații de la Google.
0 Comentarii