După ce ne-am văzut zburați cu balonul, am pornit întins spre Brașov, că aveam rezervare la dei Frati. Dar nu am rezistat să nu oprim și la două biserici fortificate, că sunt una dintre pasiunile noastre.
Biserica fortificată din Saschiz
2/5
Impresiile noastre
Santina
Aflată fix pe DN, ar fi putut fi un obiectiv turistic foarte accesibil, doar că mie mi s-a părut unul dintre cele mai impersonale locuri vizitate vreodată. E adevărat că o să dai peste multe panouri cu date şi informații, dar totul e ca o dare de seamă, un proces verbal, spuneți-i cum vreți, pentru că lipşeşte cu desăvărşire povestea pe care eu o caut în astfel de locuri.
Şi, deşi a fost refăcută cu fonduri europene şi inclusă in patrimoniul UNESCO, pare că totul s-a făcut pe model românesc. Pentru că, deşi pare imposibil, vă puteți imagina ca nu există o toaletă normală şi decentă, de secol XXI? Cred că au vrut să păstreze atmosfera de secol XIII. Trist.
Departe cu mult față de alte biserici fortificate aflate în patrimoniul Unesco, cum ar fi Viscri sau Prejmer.
Radu
Prima vizită aici am făcut-o cu mult înainte ca biserica să intre în renovare, așa că pândeam prima ocazie să vizităm biserica din nou și să vedem ce au reușit să facă fondurile europene dintr-un obiectiv deja celebru.
Nu mare lucru, se pare.
Singura parte bună e că totul e refăcut, recondiționat și vizitabil – de la balconul corului din biserică, împreună cu o orgă relativ modestă, până la ultimul nivel al clopotniței, chiar sub acoperiș. Iar asta e ceva destul de rar, în general la orice ansamblu de genul ăsta găsești o parte care stă să cadă și unde nu ai voie să mergi.
În rest experiența este una sterilă și relativ lipsită de farmec.
Cu excepția toaletelor, acolo nu pare nimic foarte steril.
Cum ajungi
Indicații spre Biserica fortificată din Saschiz.
Costuri
10 lei / persoană.
Biserica fortificată din Cloașterf
4/5
Impresiile noastre
Santina
Plecând de la Saschiz spre Braşov ne-am abătut un pic din drum, să adăugam pe lista noastră şi Biserica din Cloașterf 🙂
Deşi inclusă în circuitul turistic, nu e deschisă permanent, ci e nevoie să suni la numerele afişate pe poartă pentru a o putea vizita. Oricum nu am aşteptat prea mult, cam preț de o țigară.
Nici aici nu am aflat mare lucru, doamna care administrează locul, deşi foarte vorbăreață, ne-a povestit mai degrabă despre familia ei și viața de pe vremea comuniştilor, pe care părea că o regretă.
Cel puțin aici nu am venit cu aşteptări şi nu aş recomanda decât dacă treceți fix pe acolo.
Radu
Mult mai mișto decât experiența din Saschiz.
În primul rând, satul ăla părea pustiu, am văzut filme care începeau așa.
În al doilea rând, deși clar subfinanțată și mai puțin îngrijită, biserica are un aer mult mai autentic, de la ziduri la diversele piese de mobilier sau fragmente de construcție. Și aici am vizitat totul, de la sol până în vârful clopotniței.
E drept, aici informațiile lipseau cu desăvârșire, dar lipsa pancartelor cu iz de muzeu comunist contribuie la autenticitatea aia.
Iar în al treilea rând, numele satului! Dacă te sună cineva poți să zici, „a, uite, am oprit nițel prin Cloașterf”.
Cum ajungi
Indicații spre biserica fortificată din Cloașterf.
Telefoane de contact: 0744.271.907 sau 0741.733.475.
Costuri
E cu donație, nu cu preț fix. Dar merită minimum dublul biletului de la Saschiz.