Biserica Neagră - primul contact

Biserica neagră, Brașov

De ce să mergi:

  • Istorie
  • Arhitectură
  • Treci pe lângă ea de fiecare dată 🙂

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:Impresiile noastre

Când spui Braşov cred că inevitabil te gândeşti şi la Biserica Neagră. Construită pe locul unei biserici romanice din secolul XIII,  monunent de arhitectură gotică, e un simbol al oraşului de sub Tâmpa şi ar fi fost cea mai mare catedrală din România dacă nu s-ar fi construit Catedrala Mântuirii Neamului.

Şi, deşi mergem la Braşov cel puțin o dată pe an, mi-am dat seama că nu mai vizitasem biserica de… poate nu chiar de când eram mică :), dar oricum de extrem de mulți ani.

Aşa că în ultima plimbare la Braşov am făcut o oprire şi aici.

Am regăsit aceeaşi colecție de covoare orientale pe care mi-o şi aminteam, aceleaşi panouri informative ca mai prin toate muzeele blocate în timp.

Ceea ce m-a dezamăgit profund a fost multitudinea de afişe cu „Nu atingeți, nu vă aşezați” şi alte interdicții de genul. Pe care le pot înțelege până în punctul în care ajung să îmi amintesc doar asta dintr-un loc pe care l-am vizitat.

Sincer, am plecat cu mixed feelings.

Foarte pe scurt, Biserica Neagră, așa cum e ea acum, mi s-a părut o vacă de muls până la ultimul strop – și nici măcar bine îngrijită în schimbul laptelui.

Când am văzut casa de bilete, împreună cu gift-shop-ul imens, am crezut că experiența de vizitare o să fie cu totul altceva decât a fost acum niște ani. E drept, e și vina mea, ar fi trebuit să înțeleg ceva din mesele puse fix lângă zidurile bisericii, la care același ONG servea cafea.

Cel mai vizibil afiș e pus imediat după ce intri în biserică și, în esență, îți cere bani. Toate celelalte informații sunt înghesuite pe niște foi A4, amplasate pe câteva pupitre prin biserică; dincolo de stilul care poate fi îmbunătățit, se simte că nu a existat nicio preocupare reală pentru informarea publicului, doar intenția de a bifa niște lucruri.

A, mi se pare și că cineva a udat din greșeală un semn cu „nu atinge”, că a făcut pui și acum e câte o pancartă rezemată de fiecare obiect din biserică.

Mai bine vă plimbați pe Tâmpa și faceți poze de la distanță.


Timp

Maxim jumătate de oră.

Costuri

Intrare: 15 lei/persoană


Cum ajungi

Probabil e overkill, dar iată Biserica Neagră pe hartă 🙂


Website

bisericaneagra.ro


Alte obiective prin preajmă

Turnul Alb, Brașov

Am profitat de ziua însorită de final de toamnă şi am făcut şi o plimbare pe După ziduri, un loc de promenadă extrem de aproape de centrul vechi şi mai puțin aglomerat decât cel de sub Tâmpa, cel puțin când am mers noi. Şi care ne place foarte tare.

Desigur că am urcat şi până la cele doua turnuri, Turnul Alb şi Turnul Negru, care-s de fapt două puncte de belvedere pentru că nu se pot vizita. Iar dacă poți ignora faptul că sunt mâzgălite de taggeri, locurile sunt potrivite pentru a admira şi fotografia oraşul în orice anotimp.


plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top