Biserica fortificată din Alma Vii

Alte biserici fortificate lângă Sighișoara

Am mai scris despre unele biserici fortificate din zona Sighișoarei; am trecut prin zonă și când am făcut un tur mai larg al bisericilor din Transilvania; în plus, în 2021, când am făcut un ocol de țară, am fost dezamăgiți că nu am putut ajunge la Alma Vii. De data asta am fost la:


Biserica fortificată din Biertan

3/5



Impresiile noastre

Pentru că îl aveam demult pe lista cu locuri de văzut, am profitat de plimbarea la Sighişoara şi am reuşit să ajungem şi la Biertan.

Şi posibil să fi mers cu aşteptări cam mari după toate pozele văzute pe Insta, multe dintre ele spectaculoase, recunosc. Biserica e într-adevăr impresionantă, înconjurată de trei rânduri de ziduri fortificate (posibil singura de acest fel din țară?), dar pare cumva uitată de lume.

Şi deşi aflată în patrimoniul Unesco, nu s-au investit niciodată bani să se facă o reabilitare serioasă. Am înțeles, stând de vorbă cu o cineva de acolo, că s-au mai făcut diverse cârpeli cu bani de prin donații, dar mult prea puțin pentru ce nevoi sunt.

O să vezi aici cel mai mare altar poliptic (altar alcătuit din panouri pictate) din țară, având 28 de panouri din lemn pictate cu scene din viața lui Isus; o să te minunezi în fața unei uşi cu un sistem de 19 încuietori, construită de meşteri din zonă cu vreo 700 de ani în urmă şi premiată la Expoziția universala de la Paris în 1900; dar tot aici o să dai şi peste toaleta din curte, într-o baracă din lemn ca pe vremuri. 😞

Cam asta am găsit la Biertan şi am plecat cumva cu un gust amar. Dar e un loc frumos, de văzut măcar o dată.

Uneori se cam adeverește vorba aia, cum că așteptarea depășește împlinirea. Anticipam cu mare entuziasm vizita aici; dacă nu mă înșel, Biertan e cea mai mare biserică fortificată din România (posibil să concureze cu Prejmer, nu sunt sigur).

Ei bine, ori m-am dus eu ca la pomul biserica lăudată, ori biserica e, într-adevăr, rece și fără personalitate. Când te apropii de ea imaginea e impresionantă, clădirea bisericii domină tot satul și împrejurimile, dar cam aia e tot.

E posibil, ca să fiu cinstit, să fi rămas cu impresia asta din cauză că nu am putut urca în niciun turn. Să ai șase turnuri și să nu mă lași să urc în niciunul mi se pare, sincer, un afront personal 🙂

Panourile cu indicații mi s-au părut seci și dezinteresate, bașca traduse aiurea. Poate cu excepția celui de la închisoarea pentru soți. Iar închisoarea asta mi se pare o găselniță de marketing folosită prea fățiș ca să-mi placă – sigur, nu am date concrete, dar nu cred că divorțul, cel puțin printre oamenii de rând, era o problemă socială atât de mare prin secolul al 16-lea.

În rest ansamblul e îngrijit, în stare relativ bună, dar nu am avut eu chimie cu el 🙂 Mai degrabă urci pe dealuri ca să-l admiri de la distanță.


Cum ajungi

Indicații spre biserica fortificată din Biertan.

Costuri

15 lei / persoană.
Doar cash.


Biserica fortificată din Alma Vii

5/5



Impresiile noastre

Biserica fortificată de la Alma Vii a fost o surpriză plăcută. Mai încercaserăm să ajungem aici cu vreo doi ani în urmă cred, însă drumul spre sat era atât de ciuruit de gropi încât am decis să ne întoarcem. Nici acum nu era refăcut drumul, dar se lucra la el, era decopertat şi, culmea, practicabil, față de cum era cu așa zisul asfalt pe el.

Mai puțin celebră decât vecina ei de la Biertan, biserica din Alma Vii a fost refăcută cu un grant de finanțare primit de la Islanda, Liechtenstein şi Norvegia şi arată impecabil.

Dar cu siguranțā are nevoie promovare şi de turişti.

O să găseşti expoziții dedicate vieții şi culturii diferitelor minorități din Transilvania, plus detalii despre cercetările şi descoperirile arheologice care au avut loc aici. Ce mi s-a părut interesant şi diferit față de alte locuri e că au amenajat chiar un mic loc în care poți experimenta munca unui arheolog. Recunosc, eu m-am jucat un pic în nisip🙂

Bonus, se poate urca în toate turnurile🙂

Cu siguranță e un loc de adăugat pe lista cu locuri de vizitat. Daca vom mai trece prin zonă, posibil să revenim.

Vedeta acestei plimbări, mai ales după ce am vizitat Biertan.

Eram oarecum resemnat cu ideea că nu o să vizitez Alma Vii decât, poate, dacă îmi iau vreodată ceva offroader. Nu era deloc în plan, dar gazdele de la Carolina House ne-au spus că biserica a fost reabilitată recent și că drumul nu pune nicio problemă. Decizia a fost simplă 🙂

Alma Vii e un sat-clișeu, uitat de lume și pustiu; biserica nu sare în ochi de la început, ascunsă după clădirile școlii, dar pe măsură ce urci spre ea îți ia ochii.

Înauntru totul este, vizibil, recent renovat și e fix cum aș renova eu o biserică fortificată, dacă mi-ar da-o pe mână. Absolut fiecare colțișor este vizitabil, de aproape că am făcut febră musculară urcând și coborând din turnuri. Diversele spații găzduiesc tot soiul de inițiative muzeistice, de la obiecte de epocă la instalații ce aduc a artă naivă. Biserica e încă în curs de amenajare, motiv în plus să revenim când va fi gata.

Singurul aspect negativ e că a venit un reporter să îmi ia interviu și m-am bâlbâit ca un școlar. Păi nu mă apuc eu de un curs de public speaking? 🙂


Cum ajungi

Indicații spre biserica fortificată din Alma Vii.

Telefon de contact: 0770.510.435.

Costuri

Intrare: Nu mai știm sigur, probabil 15 lei/persoană.


Biserica fortificată din Mălâncrav (și conacul Apafi)

4/5



Impresiile noastre

Deşi am văzut biserica din depărtare, ne-am muncit un pic să-i găsim intrarea.

Biserică evanghelică de secol XIV, ridicată ca biserică a nobililor Apafi, cei care şi stăpâneau la acea vreme satul şi împrejurimile lui. Conacul Apafi chiar se află în imediata apropiere a bisericii. Mi-ar fi plăcut să-l putem vizita, însă ne-am mulțumit să tragem un pic cu ochiul pe geam, cât s-a putut. Am înțeles că ar fi în administarea Fundației „Mihai Eminescu” şi că e folosit ca pensiune, însă nu ştim cine şi în ce condiții poate sta aici.

Deşi pare că nici aici nu s-a investit prea mult, biserica se păstrează încă bine, la fel şi picturile murale din interior. Aici există cel mai mare ansamblu de picturi murale din România cu scene din Vechiul şi Noul Testament.

Deşi e un loc foarte frumos, din păcate nu e foarte vizitat de turişti.

Am plecat foarte veseli de la Alma Vii și ne-am gândit să mai vânăm ceva biserici prin zonă. Am dat și câteva rateuri (vezi la finalul articolului), dar am mai nimerit o surpriză plăcută, la Mălâncrav.

A fost surpriză din două motive – pe de-o parte, satul nu arată foarte promițător, la fel cum nu arată nici drumul spre biserică. Al doilea motiv e că am dat și peste conac, deși nu îl aveam pe lista noastră.

Și aici ansamblul era curat lună, într-o stare mult mai bună decât mă așteptam; ca particularitate, biserica are o împrejmuire mai mult formală, fiind de fapt singura structură fortificată. Nu am găsit explicații despre cum o fi arătat fortificația pe vremuri, dar acum există un singur turn și da, m-am urcat în el 🙂

Per total o experiență foarte plăcută; recomand o vizită aici și, dacă nu ne-am fi epuizat deja proviziile, cred că am fi făcut și un picnic inopinat în grădina conacului.


Cum ajungi

Indicații spre biserica fortificată din Mălâncrav.

Costuri

10 lei / persoană.


Obiective ratate

Am încercat să vizităm și obiectivele de mai jos, din păcate fără succes. Ele rămân totuși pe listă și le trecem aici în caz că mai încearcă cineva pe viitor – fie voi, fie noi 🙂

Biserica fortificată din Richiș

Biserica FORTIFICATĂ DIN rICHIȘ

Richiș e, probabil, satul în care s-a oprit turismul în loc, dacă putem parafraza 🙂

Am sunat la numărul afișat pe poartă și am dat de persoana care ar fi trebuit sa ne deschidă, dar ne-a informat că are musafiri și ca poate veni după o oră. Puteți încerca la 0269.258.402 / 0745.280.146 / 0741.183.404, ca să întrebați dacă are musafiri. Respectiv dacă ar vrea 🙂

Biserica fortificată din Șaroș pe Târnave

Biserica fortificată din Șaroș pe Târnave

Este în renovare, din ce am înțeles s-ar finaliza anul viitor. Am intrat, totuși, ca să ne facem o idee; am fost surprinși să găsim niște muncitori care, de necrezut, chiar munceau în mod autentic.

Biserica fortificată din Hoghilag

Biserica fortificată din Hoghilag

Pare abandonată, nu știe nimeni nimic despre ea și despre cum se poate intra. Ne-a părut rău, din exterior pare să aibă potențial.


Pe moment

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top