Muzeul petrolului, Ploiești

Ce poți face într-o (altă) zi în Ploiești

De ce să mergi:

  • Muzee
  • Călătorie în timp 🙂

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Tehnic, plimbarea asta ar trebui să intre tot la #cepotifaceintrozi. Dar de fapt este continuarea unei alte vizite la Ploiești. Ne propuseserăm oricum să ne întoarcem ca să vizităm și alte muzee, plus că ne-am dat seama cât de la-ndemână este Ploieștiul.

Sărim peste impresii, în esență cele de la prima plimbare au rămas neschimbate.


Muzeul I.L. Caragiale

Prima oprire a fost la Muzeul I.L. Caragiale unde am aflat cu dezamagire că această casă nu e cea în care a trăit scriitorul. Aceea nu mai există, iar muzeul, care e mai mult o expoziție de obiecte şi fotografii care au aparținut lui Caragiale şi familiei sale, e organizat în casa unui fost primar al oraşului. Şi asta pentru că cele doua case s-ar fi asemănat.

Până la urmă nu asta e problema. Dar din modul în care este organizat muzeul nu veți afla mare lucru, iar ghidajul pare a fi interzis în perioadă de pandemie (nu mă întrebați de ce). Totuşi d-na de acolo ne-a văzut interesați să aflăm detalii şi ne-a mai povestit câte ceva.

Cu părere de rău însă nu pot recomanda. Cu siguranță Caragiale ar fi meritat mult mai mult decât o expoziție organizată în trei camere.

Deja știam că muzeele din Ploiești tind să urmeze un anumit șablon, dar chiar și așa, muzeul ăsta e slăbuț.

Totul are un aer de tarabă cu mărunțișuri, în târg. Exponatele sunt diverse, pe unele le recunoști, pe altele crezi că le poți ghici, iar de unele nu ai habar. La fel, mai dai peste câte o etichetă sau explicație, dar asta nu e o regulă.

Custode era o doamnă care inițial mi s-a părut cam antipatică 🙂 dar de fapt era doar circumspectă – în perioada asta nu se face ghidaj, plus că aparent unii se cam supără când sunt ghidați. Dar s-a dezghețat și ne-a zis o serie de detalii interesante. Nu știam că în procesul Caion, Caragiale a fost apărat de Delavrancea.

Cred că merită vizitat doar de cei cu adevărat pasionați.


Cum ajungi

Muzeul Caragiale pe hartă.

Costuri

Intrare: 8 lei/persoană. Fără POS.

Taxă foto: 25 lei/piesă, 50 lei/cameră.



Muzeul Petrolului

La Muzeul Petrolului am mers fără nicio aşteptare şi s-a dovedit interesant până la urmă. Am dat peste o doamnă muzeograf (?) care era în ultima zi de lucru înainte de pensionare 🥳, fericită maxim.

Era pusā pe vorbă aşa că, pe lângă ceva laude despre cei doi copii, ne-a povestit puțin şi despre petrol şi savanţi români a căror muncă de cercetare a facut să evolueze industria asta super complicată si complexă şi atât de puțin cunoscută daca nu eşti în domeniu.

Ceea ce e întotdeauna interesant de aflat, dincolo de utilaje, unelte sau alte detalii tehnice.

Daca eşti prin Ploieşti, aş zice că merită o vizită, aşa pentru cultură generală.

Muzeu comunist, cum altfel, dar interesant. Ghida era, în ordinea asta, vorbăreață, pensionată, antivaccinistă. Poate și nițel naționalistă. Cu toate acestea, ne-a zis o sumedenie de lucruri pe care nu le știam – în esență, despre rolul surprinzător de important jucat de români pe scena internațională a petrolului. De la chimiști  la inventatori și afaceriști, plus diverse detalii despre diverse exponate.

Exponatele în sine sunt preponderent interesante, dar extrem de puțin puse în valoare. Iar cele din curte, că există una, sunt atât de neîngrijite că nu știi la prima vedere dacă alea sunt exponate sau doar niște fiare vechi.

Recomand, sunt interesante și muzeul, și potențialul pe care îl are.


Cum ajungi

Muzeul petrolului pe hartă.

Costuri

Intrare: 8 lei/persoană. Fără POS.

Taxă foto 10 lei, în mod surprinzător.


Pe moment

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:



Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top