Am vizitat:
Durată:
4 zile
Ratingul nostru:
Impresiile noastre
Santina
În ultimele vacanțe se pare că ne-a cam urmărit ploaia. Deşi, recunosc, de data asta a plouat mult mai puțin decât ne-am aşteptat.
Şi pânā la urmă vacanța e mişto indiferent cum e vremea 🙂 Vacanțe cât mai multe să fie!
Radu
Eu mă așteptam să nu plouă deloc, dar asta e.
Cred că per total am prins maximum trei zile de pantaloni scurți, din patru.
Dar da, vacanța e vacanță, sunt gata oricând de plecare 🙂
Muzeul Astra
Santina
E genul de loc în care te poți întoarce ori de câte ori, pentru că de fiecare dată mai descoperi câte ceva: o casă nouă, un târg de producători locali, o bancă pe care să te odihneşti, natură.
Nu am vizitat pentru prima dată Muzeul Astra şi probabil nu va fi nici ultima. Însă de fiecare dată îmi place la fel de mult. Acum am ajuns într-o zi de luni, când toate celelalte muzee sunt închise, şi mă aşteptam să fim singurii vizitatori. Nu a fost chiar aşa, dar cu siguranță mai puțină lume decât într-o zi de weekend.
Oricum, la cât de mare este, cred ca e suficient spațiu pentru a primi mulți vizitatori în acelaşi timp. Am aflat că este cel mai mare muzeu de acest gen din Europa, are undeva la 96 ha şi adăposteşte locuințe din toate zonele țării. Îți trebuie pe puțin o zi întreagă să-l vizitezi. Şi asta nu pe îndelete.
Mi se pare foarte interesant de descoperit şi de văzut cel puțin o dată.
Radu
Cred că la fiecare a doua vizită în Sibiu am făcut și o plimbare prin muzeul Astra. Și am venit la Sibiu de o droaie de ori 🙂
Probabil v-ați cam prins că ne place genul ăsta de muzee, iar Astra este cel mai mare din țară, cu peste 400 de exponate față, de exemplu, 270 în muzeul din București.
În plus, este și cel mai întins, cu tot cu lac, înconjurat de pădure, cu mici crânguri pe ici, pe colo. Asta înseamnă că poți să vii să te plimbi, pe aici, ca prin parc, inclusiv cu bicicletele dacă ai o soție începătoare, sau cu un coș de picnic dacă e vreme bună.
Înseamnă și că te poți plimba pe „ulițe” ca într-un sat normal, alegând pe ici, pe colo câte o casă interesantă pe care să o studiezi. (Anul ăsta tema a fost, aparent, albastrul.)
Clar e de venit și de revenit.
Cum ajungi
Click aici pentru indicații de la Google.
Costuri
Bilete: 35 de lei / persoană.
POS disponibil.
Cetatea Câlnic
Santina
Mai vizitasem cu mulți ani în urmă Cetatea Câlnic. Însă nu-mi mai aduceam aminte decât că e într-un sat prăfuit.
Satul a rămas la fel. Doar că între timp cetatea a intrat în Patrimoniul Mondial Unesco, deși e mult mai puțin turistică decât cele de la Prejmer sau Viscri.
Locul foarte îngrijit, dar ar fi nevoie de ceva investiții în plus pentru a-i reda strălucirea. Ghidaj nu există, aşa că am vizitat, am făcut câteva poze şi asta a fost.
Dacă treci prin zonă şi îți plac genul ăsta de cetăți poți să te abați din drum. Dar nu aş recomanda să vii special. Cel puțin nu deocamdată.
Radu
Dacă îți plac cetățile nu ai cum să regreți că vii până aici; ansamblul e bine păstrat și bine îngrijit.
M-am dezumflat că nu am putut urca în turn, dar cel puțin am intrat în donjon. Micul muzeu cu de toate nu m-a impresionat neapărat, dar mi-a plăcut cum au reabilitat clădirea.
În rest, foarte puține explicații și acces destul de limitat – probabil de aia ne-a și lăsat custodele de capul nostru, că nu aveam de pe ce metereze să cădem și să ne rupem gâtul.
Poate într-o zi o să deschidă accesul și în turnuri și pe ziduri. Și atunci mă întorc.
Cum ajungi
Click aici pentru indicații de la Google.
Costuri
Bilete: 15 lei / persoană.
Taxă foto: 10 lei / persoană.
Fără POS.
Cetatea Greavilor, Gârbova
Santina
Mie cetatea asta nu mi s-a părut a fi chiar în circuitul turistic. Adică da, o poți vizita dacă suni la un număr de telefon afişat la poartă şi eşti dispus să aştepți un pic sā vină cineva cu cheile cetății.
S-a încercat şi aici o reabilitare undeva prin 2013-2014, dar pare că a rămas la stadiul de încercare mai mult. Ce ne-a plăcut cel mai tare a fost că am putut urca in turnul clopotniței.🙂
Şi pentru că am spus că vrem să vizităm şi Bazilica Romanică aflată pe dealul din apropiere, am primit cheia. Pentru că da, poarta e încuiată, nu poți intra oricum.
Construită în sec XIII, a fost parțial distrusă într-un incediu în 1870, iar de atunci nu a mai fost refăcută. Şi deşi e în ruină, dacă tot eşti acolo poţi să o vizitezi.
Mie mi-a plăcut, dar dacă nu eşti pasionat de genul ăsta de plimbări şi descoperiri, nu îți recomand neapărat.
Radu
Greavii făceau parte din mica nobilime săsească; erau în general aleși de comunitate ca judecători speciali. Și în timp s-au îmbogățit 🙂
Vizita aici a fost o experiență înteresantă; se vede că s-au făcut niște eforturi de renovare / reabilitare / organizare, dar în mod evident locul duce mare lipsă de resurse – fie financiare, fie de timp și efort.
Diversele cămăruțe sunt organizate ca mici frânturi de muzeu, ilustrând diverse aspecte istorice sau tradiționale. Custodele care ne-a făcut turul cetății (și al bisericii luterane din apropiere) a mai adăugat un plus de informație; cumva impresia cu care am rămas a fost totuși că tradițiile sașilor luterani se cam sting.
Chiar dacă cetatea și povestea ei au fost foarte interesante, cred că cel mai mult mi-a plăcut aici urcarea la bazilica romanică, probabil pentru ineditul experienței.
Dacă sunteți prin zonă ambele merită o oprire.
Cum ajungi
Click aici pentru indicații de la Google.
Costuri
Opțional, dar preferabil, o donație în cutia pentru renovări.
Ponturi
Sunați din timp la 0756.608.018 pentru a anunța vizita și a vă asigura că vă așteaptă custodele.
Biserica fortificată din Cristian
Santina
Aici am ajuns în pauza de masă şi am mai aşteptat cam timp de o țigară fumată de Radu. Sau poate două.
Până la urmă a venit o doamnă agitată ca îi soseau copiii în vizită. Şi care n-am înţeles dacă locuia acolo sau nu pentru că în curtea bisericii, dicolo de zidurile fortificate, e un fel de casă parohială cred.
Oricum, părem oameni de încredere chiar de la prima vedere aşa că ne-a lăsat cheile, inclusiv de la Turnul slăninii. Şi nu vreți să stiți ce am găsit acolo: şunculițe, cârnaciori, dulcețuri. Mirosea, că vegetariană fiind, parcă tot mi s-a făcut poftă.
În rest, biserica, în renovare. Nu am reuşit să aflăm niciun fel de informații.
Ceea ce mi-a plăcut aici e că tot încercând uşi am intrat într-o cameră „de muzeu” care reconstituia casa bunicilor. Am fost un pic emoționată; eu copilărind la bunici la țară, a fost ca şi cum m-am întors în timp.
Concluzia mea ar fi că nu recomand să veniți special să vizitați. Deşi dacă ajungeţi poate primiți cheia de la Turnul slaninii.🙂
Radu
Cea mai slabă experiență din plimbarea asta.
Poate pentru că ploua în așa hal că nu prea puteam să ridic nasul să mă uit la ziduri; poate pentru că biserica e în renovare și nu am putut urca nici în turnul ăsta; poate pentru că nu am avut parte de nicio explicație, nici măcar un amărât de afiș. E drept custodele era o doamnă foarte politicoasă și amabilă, dar asta nu ne-a ajutat să aflăm ceva în plus despre biserică.
Am bănănăit pe acolo și, mai mult din noroc, am dat de o cămăruță cu obiecte și haine tradiționale; nu era semnalizată în niciun fel. În rest, custodele ne-a dat cheia de la turnul slăninii și ne-a explicat cum să descuiem, dar era un turn al slăninii doar pentru că avea slănină în el. Și, OK, era zidit din piatră. În rest era dotat cu frigider, pahare, mă rog, era pregătit să ofere o experiență interesantă unor vizitatori. Eu prefer experiențele autentice, nu atmosfera de grup de turiști, dar m-am iritat nițel că nu mie nu mi-a oferit nimeni nimic 🙂
Dacă treceți fix pe strada aia puteți opri, altminteri nu cred că merită.
Cum ajungi
Click aici pentru indicații de la Google.
Costuri
Nimic afișat, am lăsat o donație pt biserică.
Ponturi
Programul oficial este 8-13 și 15-17 în timpul săptămânii, respectiv 8-12 în weekend.
Dar am recomanda să sunați din timp la 0751.146.061 pentru a anunța vizita și a vă asigura că vă așteaptă custodele.
aLTELE
Catedrala Evanghelică C.A. Sfânta Maria
Ziceam noi că o punem pe listă, deși nu am nimerit anul 🙂
Cert e că acum turnul catedralei este vizitabil și recomandăm o urcare.
Palatul de vară Brukenthal, Avrig
Aveam palatul pe listă, dar nu am putut zăbovi aici pentru că aveam rezervare la Dei Frati 🙂
Pare cam prăfuit dar este vizitabil, are și o grădină, deci e de ținut pe listă.