Muzeul Golești - exterior

Muzeul Golești

De ce să mergi:

  • Istorie
  • Picnic
  • Arhitectură

Durată:

1 zi

Ratingul nostru:



Impresiile noastre

Muzeul este organizat în jurul conacului boieresc al familiei Golescu, a cărei istorie începe undeva prin secolul al XVII-lea. Chiar la intrarea în conac te întâmpină arborele genealogic și ar fi bine să-ți iei ceva timp dacă vrei să-l studiezi. 🙂 Aici am aflat și că celebrul medic Carol Davila a făcut parte, prin căsătorie, din familia Goleștilor.

Interioarele si obiectele expuse reflectă istoria familiei până la început de secol XX, dar am rămas cu sentimentul că mi-a lipsit povestea. Cred că au început să-mi placă tururile ghidate.

Chiar lânga conac este un parc suficient de mare cât să stai la un picnic, dacă vremea te lasa, fără să nu fii deranjat. Bine, dacă mergi în weekend e posibil să cauți mai mult timp un locșor izolat.

Complexul include și un un muzeu al satului („muzeu etnografic în aer liber”); cu gospodării din zone viticole și pomicole. Pare că ai ajuns într-un sat adevărat, întâlnești chiar și văcuțe care pasc pe marginea drumului. Mi se pare un prilej bun pentru copii, dar nu numai, să intre în atmosfera satului de altădată.

Unele case sunt deschise și poți intra să vezi interioarele, cu mobilier, obiecte decorative și de uz caznic folosite în gospodăriile de la țară acum mai bine de un secol. Trebuie să spun că au fost unele obiecte pe care nu le-am recunoscut și nu mi-am dat seama la ce foloseau.🙈 Mi-ar fi prins bine niște explicații.

În rest totul foarte bine intreținut, și casele și curțile. Poți petrece lejer o jumătate de zi hoinărind pe aici.

Concluzie: Mi-a plăcut mult, am fost deja de doua ori și foarte posibil să mai revenim. Deși fiecare anotimp are farmecul lui aș zice să vii într-un anotimp cald să te poți plimba în voie.

Am ajuns acolo prima oară pentru conac, dar în mod neașteptat nu conacul mi se pare punctul forte, ci muzeul etnografic. Spațiul este foarte bine îngrijit, casele în stare foarte bună, multe dintre ele cu interioare complete și vizitabile.

Muzeul Golești este și neobișnuit de avansat tehnologic, cel puțin pentru mediul din România; câte un QR code afișat alături de fiecare exponat te duce la o pagină cu informații despre gospodăria respectivă.

Sigur, eu sunt mai cârcotaș, așa că am comentat despre informațiile uneori prea laconice, mai ales că nu sunt restricționate de spațiu; totuși, organizarea mi se pare admirabilă și sper să fie luată ca exemplu și de alții.

Conacul în sine nu m-a entuziasmat, mi s-a părut prea întunecos și artificial; tehnologia lăudată mai devreme este folosită cu economie, așa că pe ici, pe colo mai vezi câte o etichetă lipită pe vitrină, fix în capătul celălalt al camerei în care nu ai voie să intri 🙂

În conac am intrat când veneam de la vila Florica; probabil că impresia generală se datorează și discrepanței față de toate poveștile spuse de ghida de la Brătieni. În apărarea lor, am aflat ulterior că la Golești poți închiria și un ghid audio, poate ar fi o idee.

Separat de muzeul în aer liber există un părculeț, foarte îngrijit și el, numai bun pentru un picnic.

Mai există pe acolo și o tiroliană și un țarc centru de echitație; când am fost noi erau închise din motive de pandemie așa că eu m-am bucurat de liniște :). Totuși, mi se pare un argument în plus pentru părinții în căutare de activități pentru copii.

Concluzie: Perfect pentru o zi clasică, relaxantă, de weekend.


Ponturi

La micul magazin din interior, unde se vând și biletele, găsești delicioasele dulcețuri de Topoloveni 😋.

Muzeul Golești este foarte aproape de Muzeul Brătianu, merg combinate pentru o zi plină, într-o notă pașoptistă.

Timp

Cam o oră și jumătate-două ore din București. Dacă iei muzeul la pas, pe îndelete, și mai faci și un picnic, poți petrece aici jumătate de zi.

Costuri

Intrare: 10 lei/persoană.

Ghid audio: 25 lei.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.


Website

muzeulgolesti.ro

Fun fact, au și blog, pe care au postat inclusiv ceva despre epidemii, în ton cu vremurile 🙂


Pe moment

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top