Biserica fortificată din Hărman

Plimbare în Covasna și Brașov


Ne-am resemnat cu ideea că nu vom avea vacanțe vara aceasta, dar simțeam totuși nevoia să ieșim din oraș mai mult de o zi.

Până la urmă am ales Covasna, una dintre opțiunile care ofereau și obiective/lucruri interesante, dar și mai puțină aglomerație.

Inițial urma să stăm trei zile, care au fost suficiente pentru a face tot ce ne-am propus într-un ritm relaxat.

Dar ne-am simțit atât de bine încât am mai adăugat o zi; ne-am cazat în Brașov dar am fugit dimineața pe coclauri.

LATER EDIT: Între timp am continuat plimbarea; partea a doua o găsești aici.


Impresiile noastre

Pe lângă faptul că mi-a prins tare bine o pauză de la căldura teribilă din București și de la muncă :), mini-vacanța asta mi-a arătat că dacă respecți regulile, ai suficient dezinfectant și o provizie consistentă de măști, se poate călători și în vreme de pandemie.

Mi-am dat seama că am uitat să mă bucur pur și simplu de natură și a fost, așa, ca o redescoperire.

Iar plimbările prin satele de munte mi-au amintit de satele de pe Valea Dordognei din Franța. Da, știu, pare greu de crezut. Hai, bine, recunosc că mi-e dor de Franța și sunt puțin nostalgică.

Concluzie: am stat prea puțin, a trecut prea repede, o aștept pe următoarea 🙂

M-aș întoarce, în special dacă stăm la unul dintre conacele-hotel din zonă.

Plimbarea asta a fost un fel de întoarcere la natură, lucru care a cam lipsit din plimbările ultimilor ani. Totul înconjurat de munți împăduriți, ocazional câte un pic de urcuș care îți aduce aminte că te lași de fumat, temperaturi de august mult mai suportabile decat în oraș.

Imediat ce o cotești spre vreun obiectiv, te trezești într-un peisaj idilic, pe un drum surprinzător de bun. Condusul în regiunea asta a fost o reală plăcere.

Zona este foarte puțin pregătită pentru turiști, dar încep să consider asta un avantaj, pentru că nici nu atrage un număr prea mare de vizitatori. Sigur, riști să găsești un obiectiv închis, fără explicații, dar ăsta e prețul pe care îl plătești.

Concluzie: cu siguranță vreau să revin. Mai sunt suficiente locuri de vizitat; în plus mă gândesc și la un trekking ușor sau, poate, o tură cu bicicleta.

Per total, am rămas cu senzația de relaxare și de „nu e grabă, îți alegi singur ritmul”.


vALEA zÂNELOR


Valea Zânelor e numele văii râului Covasna, la est de oraș. Oferă peisaje ample, cu munți împăduriți, și opțiuni de trekking. Cele mai cunoscute obiective de aici sunt Cascada de sub Șiclău și Cetatea Zânelor. Pe vremuri exista și Planul Înclinat dar acum din el se mai păstrează doar un panou din care nu afli mai nimic.

Cum mocănița de la Covasna nu circula din cauza pandemiei, am zis să facem totuși plimbarea, dar pe jos. Drumul urmează linia de tren și este usor de parcurs, deși are cam 6 km. dus-întors. Poți face mare parte din drum pe o alee amenajată, în paralel cu drumul. Cu tot cu bănci din loc în loc, în caz că vrei să-ți mai tragi sufletul. Prima haltă 🙂 a fost la Cascada de sub Șiclău, o cădere mică de apă, dar care merită câteva poze.

Și dacă tot eram pe Valea Zânelor, nu am vrut să ratăm Cetatea Zânelor, o cetate dacică a cărei construcție a început în secolul al II -lea î.Hr..

Nu am pornit cu așteptări mari vis-a-vis de ce vom găsi în vârful muntelui și bine am făcut, pentru că este un sit arheologic momentan abandonat din lipsă de fonduri. Însă drumul până acolo merită făcut.

Marcajul arată cam o oră de mers, însă cu opriri pentru poze și odihnă poate dura ceva mai mult. Dar suntem la plimbare, nu e nicio grabă. Până la poalele muntelui unde începe urcarea se poate ajunge și cu mașina, după care iei muntele pieptiș și e bine să ai încălțări adecvate.

Așa că dacă vrei să fugi de căldură și aglomerație, să petreci ceva timp în natură și să faci și o drumeție, aici e locul perfect.

Drumul spre cascadă și Planul Înclinat este puțin circulat și înconjurat de dealuri împădurite. Întâlnești, ocazional, un pensionar la plajă sau un set de bunică și nepoți scăpați din camping, dar suficient de rar încât să nu fie deranjant. Perfect pentru o plimbare de-adevăratelea.

Cascada nu este spectaculoasă, dar e o bucățică de natură ascunsă într-un colț umbrit, numai bun pentru o pauză într-o zi fierbinte.

Planul Înclinat (un sistem de transport pentru vagoanele cu lemne) fie a fost lăsat să dispară cu totul, fie a dispărut doar calea de acces către el – nu am avut chemare să ne croim drum prin arbuști și tufișuri.

Bucureșteni fiind, când am văzut că drumul până la Cetate durează o oră, am luat mașina; am mers pe drumul forestier până a devenit prea prost și am decis să continuăm pe jos. Am mai urcat cam jumătate de oră până ne-am dat seama că de fapt trecuserăm de locul în care începeau scările. Karma, probabil 🙂

Pe urcuș (~20 de minute) ne-am întâlnit cu niște cetățeni dezamăgiți că cetatea „e o mare țeapă”. E important ce așteptări ai când mergi să vezi niște vestigii din secolul al II-lea îen..


Cum ajungi

Ieși din Covasna, pe DC14 spre Comandău. Până la Cascadă și Planul Înclinat drumul este asfaltat. Pentru Cetate, poți să o iei la dreapta pe drumul forestier imediat după camping; treptele spre cetate încep într-o curbă largă spre stânga (treptele sunt pe dreapta). De preferat să lasi mașina la asfalt, drumul nu e grozav. Sau, și mai bine, să o lași în Covasna 🙂

Costuri

Accesul la cascadă este gratuit, iar Planul Înclinat nu mai există. Dacă vizitezi zona după pandemie, e posibil să funcționeze Mocănița, care va fi contra cost.

Urcarea până la Cetate nu te costă decât niște calorii 🙂

aLTELE

Cetatea Zânelor este o veche cetate dacică, din care se mai păstrează părți ale zidurilor concentrice. Dacă ajungi acolo nu te opri la baraca arheologilor, ci urcă pe cărare până în vârf.

Vestigiile nu sunt neapărat spectaculoase, dar priveliștea din vârf, da.


cETATEA iKA


Veche cetate din care nu s-a mai păstrat decât acest turn, renovat și restaurat. Nu există niciun fel de informații de contact, ca să programezi o vizită. E, totuși, foarte aproape de muzeul din Cernat, deci merită o încercare.

E mai degrabă un turn de cetate și nu o cetate în sine. Este evident îngrijit, dar e închis momentan și nu am găsit nicăieri vreo informație. Dar iarăși, dacă vrei să găsești liniște și natură, aici e locul.

Aproape că am trecut-o la obiective ratate, dar mi-au plăcut si peisajul, si cum răsare turnul din el. Plus că dacă e încuiat poți să te cațări până la prima fereastră, cu condiția să nu te vadă Santina 🙂


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google. Drumul e bun venind dinspre Cernat; când ajungi la macadam e semn că ești aproape acolo.

Costuri

E gratis, și dacă ai vrea să le dai bani nu ai cum să dai de ei.

aLTELE

În apropiere e și un bazin cu apă termală. Nu arată grozav, dar dacă te simți norocos poți încerca sa faci o baie.


Castelul Sinkovits


Un conac ridicat în secolul al XVII-lea, amplasat pe o moșie amplă; la un moment dat au funcționat aici o fermă întinsă și o fabrică de spirt; se mai păstrează mare parte din clădiri, inclusiv un foișor (de foc?). În prezent moșia este proprietate privată; aparent se fac și ceva lucrări de restaurare/modernizare.

Genul ăsta de conac e clar pe gustul lui Radu. Așa că m-am bucurat de bucuria lui că l-a descoperit, ca am găsit poarta deschisă și am putut trage cu ochiul prin interior.

Bine, recunosc că m-am lăsat pozată prin ceea ce candva a fost, cred, o gradină/livadă. Și mi-a plăcut 🙂

Mi-a plăcut; nu e genul de destinație clasică, însă toată moșia pustie, plus foișorul aparent abandonat au un oarecare farmec.

Conacul mai păstrează urme de pe vremuri – o scară în spirală din metal, tavanul decorat din sala de bal. E drept, vezi și câte un panou de siguranțe, care te aduce înapoi în prezent.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google. La 5 minute (cu mașina) de Târgu Secuiesc.

Costuri

E proprietate privată, din câte știm nu există tarife de vizitare.

aLTELE

Clădirea nu este în circuitul turistic, deci dacă ajungi acolo poți găsi poarta încuiată sau, dacă poarta e deschisă, e posibil să nu poți intra în clădire. Dacă nu e prezent niciun îngrijitor/muncitor, poți încerca prin vecini.


Complexul geologic și castelul Racoș


Complexul geologic Racoș se află într-o zonă care păstrează urme foarte vizibile ale activității vulcanice din trecutul îndepărtat. Principalele obiective sunt craterul vulcanic (Vulcanul Stins), Coloanele de Bazalt și Lacul de Smarald, format într-o fostă carieră de piatră.

În satul Racoș se află și Castelul Sükösd-Bethlen, construit în secolul al XVII-lea.

Mi se pare de mers neapărat cu copiii. E interesant și impresionant de văzut ce a putut să creeze natura. Daca ar fi să mai merg aș alege să ajung înainte de prânz – pe motiv de aglomerație în primul rând, dar și ca să fie mai răcoare.

În prețul biletului intră și o vizită la castelul din localitate. Sincer, o mare dezamăgire. S-a încercat o reabilitare, nereușită după părerea mea. Doar o tencuială aruncată pe pereți, fără o preocupare reală de a readuce castelul aproape de ce a fost cândva.

Deci la castel mai degrabă nu.

Craterul și coloanele de bazalt sunt interesante dacă ești pasionat de natură și reușești să îți închipui ce forțe au dat naștere tuturor formelor pe care le vezi. Daca nu, probabil admiri puțin peisajul selenar și ești gata de plecare.

Lacul nu mi s-a părut fantastic, mai ales că nici nu prea aducea a smarald. Dar cariera în sine este interesantă.

Castelul a fost o mare dezamăgire. Am impresia că la un moment dat s-a încercat valorificarea lui, dar renovarea a rămas neterminată iar rezultatul este deprimant.


Cum ajungi

Dacă nu vii pe vreun traseu de bicicletă, treci prin Racoș și urmezi indicatoarele până la punctul de taxare, unde e o primă parcare; aici poți vedea Vulcanul Racoș.  De aici, fie mergi cu mașina până la a doua parcare, fie pornești pe jos până la Coloanele de Bazalt și Lacul de SmaraldCetatea este chiar în sat.

Costuri

Biletele costă 20 de lei de persoană și includ atât obiectivele din complexul geologic, cât și castelul din sat. Se pot procura fie de la intrarea în castel, fie de la intrarea în complex, unde se poate plăti și cu cardul.

aLTELE

Noi am ajuns aici dinspre Brașov; drumul dintre E60 și Racoș este o plăcere.

Totuși, locul a fost extrem de aglomerat, mult peste ce ne așteptam; dacă vrei să mergi aici încearcă să ajungi cât mai devreme posibil.


Muzeul „Haszmann Pál” din Cernat


Muzeu organizat în și în jurul unui conac boieresc. Pornit inițial, probabil, ca muzeu al vieții (tradiționale) secuiești, s-a extins în timp într-o colecție de obiecte de epocă.

Un muzeu al satului de dimensiuni mult mai mici decât cele două versiuni celebre din București și Sibiu. Sunt adunate aici obiecte, unelte, mobilier din zona secuiască.

Unele interioare sunt cam aglomerate pentru gustul meu și mi-ar fi plăcut mai multe descrieri și detalii despre obiectele expuse. Dar cu gazde foarte primitoare care ne-au deschis chiar dacă oficial era ora închiderii, merită totuși o vizită dacă ești în zonă.

Foarte, foarte tare! Ne-am dus acolo pentru conac și am descoperit un caleidoscop de mașinării agricole, sobe vechi, radiouri și patefoane, fotografii de epocă, obiecte și ținute secuiești.

Da, multe sunt înghesuite iar explicațiile sunt puține (și mai degrabă în maghiară decât română), dar recomand o vizita aici fără nicio urmă de ezitare.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.

Muzeul se află în Cernat, undeva între Sf. Gheorghe și Târgu Secuiesc.

Costuri

Un bilet costă numai 10 lei! Nu sta pe gânduri!

aLTELE

Poți încerca să legi vizita aici de o vizită la Catalina, la Castelul Sinkovits, și la biserica din Ghelnița.


Biserica fortificată din Hărman


Biserică fortificată, construită în secolul al XIII-lea, extrem de bine restaurată.

Dacă treceți prin/pe lângă Brașov, merită o oprire la Biserica fortificată din Hărman.

Noi am ajuns cu un sfert de oră înainte de 6:00 pm, ora închiderii. Însă oamenii de acolo sunt foarte primitori, au stat după noi vreo 40 de minute după ora închiderii, cât ne-am plimbat prin zidurile cetății (care, am aflat, au 4m lățime), cât am urcat în turnul bisericii să admiram împrejurimile și să facem poze.

În unele încaperi sunt adunate obiecte care arată viata sașilor de altădată, de la obiecte de mobilier la haine și instrumente muzicale.

Mi-ar fi plăcut mai multe descrieri, însă dacă vă luați ghid veți afla cu siguranță multe povești.

Noi am hotărât că ne vom întoarce special pentru asta.

A doua surpriză placută din plimbarea asta. Ansamblul fortificației a fost mult peste așteptările mele, atât la nivel de restaurare cât și la cel de punere în scenă. Pe lângă clădiri mai există și mici „puncte muzeale tematice” de epocă.

Nu zic neapărat să abuzați de bunăvoința gazdelor, dar noi am ajuns aproape de finalul programului și ne-am bucurat de o vizită liniștită, fără vreun alt turist.

Și aici lipsesc informațiile foarte detaliate dar am avut o scurtă discuție cu custodele/ghidul cetății și mi s-a părut că are foarte multe de împărtățit.

Per total sunt surprins (și ușor rușinat) că am auzit de biserica din Hărman fără să știu exact ce e acolo. Cu siguranță un obiectiv de vizitat; noi vom reveni.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.

E la doi pași de Brașov.

Costuri

Intrare: 10 lei

Ghid: 30 de minute: 60 de lei; 45 de minute: 80 de lei.

POS disponibil.

aLTELE

Ghidul este opțional dar Radu recomandă, posibil în premieră, o vizită ghidată 🙂


Biserica fortificată din Prejmer


Ansamblu fortificat de secol XIII.

Biserica fortificată din Prejmer se află în patrimoniul național Unesco și este cea mai cunoscută, cred, din jud. Brașov. E mult mai mare decât cea din Hărman, dar prea comercială pentru gustul meu.

Sora mai mare, mai comercială și mai plină de turiști a bisericii din Hărman. Am revenit aici pentru că era în drum, dar după ce am văzut Hărman nu mai are niciun farmec.


Cum ajungi

Click aici pentru indicații de la Google.

Costuri

Intrare: 15 lei. POS disponibil.

aLTELE

Pentru magazine s-a găsit loc în incintă, dar dacă vrei la toaletă trebuie să treci strada. E vina ta, că nu te-ai dus la Hărman.


Obiective ratate

Am încercat să vizităm și obiectivele de mai jos, din păcate fără succes. Ele rămân totuși pe listă și le trecem aici în caz că mai încearcă cineva pe viitor – fie voi, fie noi 🙂

Mocănița din Covasna

MOCĂNIȚA DIN COVASNA

În 2020 Mocănița nu funcționează, din motive de pandemie. Și când funcționa, traseul era extrem de scurt iar locomotiva extrem de neatrăgătoare 🙂

Conacul Antos din Reci

CONACUL ANTOS DIN RECI

Conac de secol XIX; aparent în momentul de față funcționează ca școală și este închis din motive de pandemie. Am tras cu ochiul prin gard și pare foarte bine restaurat, dar nu știm dacă se vizitează. Harta.

Biserica fortificată din Ilieni

BISERICA FORTIFICATA DIN ILIENI

Ansamblu fortificat din secolul al 15-lea. Din nefericire lipsesc cu desăvârșire și indicațiile turistice, și cheia de la lacătul de pe poartă. Am sunat la un număr găsit pe net și am ajuns la episcop 🙂 care ne-a asigurat că până la vizita următoare (la anul) va exista o prezență permanentă. Harta.

Biserica fortificată Sf. Emeric din Ghelnița

BISERICA SF. EMERIC DIN GHELNIȚA

Biserică fortificată din secolul al XIII-lea. Am găsit-o încuiată; orice anunțau pe afișe era în maghiară. Pare să merite o oprire dacă ajungi prin zonă, dar nu o deplasare special pentru asta. Harta.

Biserica din Sînpetru

BISERICA FORTIFICATĂ DIN SÂNPETRU

Biserică de la 1800. În prezent, în curs de restaurare. Lucrările sunt planificate să dureze până în 2021. Harta.

Pe moment

plimbări pe mail!

Primești automat un email când scriem despre o nouă plimbare.

Nu spamăm 🙂
Citește Politica noastră de confidențialitate.


Share:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top