De ce să mergi:
- Istorie
- Artă
Durată:
1 zi
Ratingul nostru:
Impresiile noastre
Santina
În plimbarea de anul ăsta în Deltă am profitat 🙂de o zi ploioasă de septembrie, ca să vizităm Muzeul de Artă Populară și Etnografie. Îl aveam de anul trecut pe listă, când am petrecut o zi în Tulcea, dar nu mai știu de ce nu am mers atunci. Anul ăsta, însă, i-a venit rândul.
Muzeul se află într-o clădire foarte frumoasă, construită în perioada 1924 – 1928 în stil neoromânesc și în care a funcționat Sucursala din Tulcea a Băncii Naționale a României. Iar din 2005 imobilul adăpostește acest muzeu.
Muzeul e organizat în trei expoziții care reflectă viața și conviețuirea etnică dintre români și numeroasele alte naționalități din zonă. Cred că nu mă înșel dacă spun că Dobrogea e regiunea cu cea mai mare diversitate etnică și culturală din România.
Cele trei expoziții ale muzeului reflectă viața rurală, cea urbană, meșteșugurile și ocupațiile comunităților din zona Dobrogei.
O să vezi aici obiecte de decor și de vestimentație, o să afli detalii despre cultura și tradițiile fiecărei comunități în parte; unele păstrate și în prezent. Și ca de fiecare dată când merg prin muzee mă fascinează fotografiile peste care dau, cu locuri și oameni ai altor timpuri. Îmi place să le privesc în detaliu, încercând să-mi imaginez cum erau, cum trăiau.
Eu aș zice că dacă ești prin Tulcea și îți plac muzeele, poți face o oprire aici. Chiar dacă informațiile sunt prezentate mai mult ca o dare de seamă și lipsește povestea, e un muzeu interesant până la urmă.
Radu
Sigur că știu proverbul ăla cu judecatul cărților după copertă, dar nu zice nimeni nimic de judecat muzeele după clădire 🙂 așa că fix asta am făcut. De când am vizitat acvariul, în 2023, am remarcat clădirea asta, amplasată oarecum în diagonală față de muzeul Deltei. Când am revenit în Tulcea, în 2024, ploua, așa că alegerea a fost naturală.
Muzeul nu este foarte amplu; este curat, îngrijit și se vede o amprentă modernă în amenajare. Cumva per total păstrează o atmosferă distantă și rece, dar nu cât să fie un capăt de țară.
Informațiile cele mai interesante pe care le-am găsit aici au fost cele legate de diferitele etnii, istoria lor în Dobrogea, inclusiv zonele/localitățile în care s-au așezat, meșteșugurile specifice, imaginile cu personaje reprezentative.
A fost drăguț și exercițiul propus de muzeu, de a compara viața rurală cu cea urbană; totul a fost completat cu o expoziție de obiecte meșteșugărești.
Ca bonus, am aflat de ce mi-a atras clădirea atenția – e un fost sediu al BNR :). S-a potrivit, că noi tocmai ce vizitaserăm Muzeul Băncii Naționale din București. Aici, la Tulcea, s-a mai păstrat camera de valori, cu tot cu ușa blindată. În ea se păstrează o serie de obiecte tradiționale de patrimoniu.
Cred că e o completare bună a experiențelor tradiționale din restul țării, merită vizitat.
Timp
Cel mult o oră.
Costuri
Intrare: 10 lei/persoană.
Fără POS.
Cum ajungi
Indicații spre Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea.